Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel s manželkou v Bruselu: První dáma v červeném, přivítání šéfem NATO i slova o podpoře Ukrajiny

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. dubna 2023
18:43
Autor: amb, ČTK - 
19. dubna 2023
05:00

Na svou čtvrtou zahraniční cestu, tentokrát do Bruselu, se český prezident Petr Pavel vydal ve středu. Mimo ČR stráví oproti předchozím cestám dvě noci. Přestože to nebylo jisté, nakonec letěla i první dáma Eva Pavlová, která do Bruselu přicestovala v červeném kostýmku. Pavel se přitom vrátil na „místo činu“ - do centrály NATO, kde v minulosti sám působil. Vítal ho šéf Aliance Jens Stoltenberg a řeč byla samozřejmě i o válce na Ukrajině a české podpoře pro Ukrajince.

Původně se měl prezident ve středu ubytovat a mít soukromý program, nakonec ho ale už dnes čekaly státnické záležitosti. Zamířil do sídla NATO, kde se setkal s jeho generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem, jehož mandát v příštích měsících skončí.

„Jsem rád, že všichni rozumíme tomu, že není žádná jiná možnost než podporovat Ukrajinu. Alternativou je ruský úspěch, který by pro nás znamenal mnohem více problémů a možná ještě vážnějších, než jaké máme dnes,“ prohlásil Petr Pavel.

V centrále NATO působil v letech 2015-2018 jako šéf Vojenského výboru aliance. „Česká republika je jedním z největších podporovatelů Ukrajiny od začátku konfliktu,“ sdělil Pavel s tím, že zemi dodává vojenské vybavení i poskytuje pomoc uprchlíkům. Dodal, že při své cestě na Ukrajinu bude s Volodymyrem Zelenským diskutovat o obraně Ukrajiny. „Česko poskytlo Ukrajině kritickou vojenskou pomoc,“ ocenil Stoltenberg.

Petr Pavel s manželkou Evou v Bruselu (19.4.2023) Petr Pavel s manželkou Evou v Bruselu (19.4.2023) | Instagram P. Pavla

Stoltenberg: Putin je připraven použít sílu proti sousedům

Stoltenberg ocenil Pavla jako silného stoupence NATO a také skutečnost, že Česko již dodalo Ukrajině tanky, vrtulníky a protivzdušné systémy. Alianční státy musí podle generálního tajemníka v podpoře napadené země pokračovat a dokázat ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, že se v plánech na zdolání ukrajinského odporu dlouhodobou opotřebovávací válkou zmýlil.

„Je zjevné, že potřebujeme investovat více do obrany, protože žijeme v nebezpečnějším světě a vidíme, že prezident Putin je připraven použít sílu proti sousedům,“ prohlásil Stoltenberg po setkání s Pavlem, jehož dalším tématem byly právě peníze.

Kromě samotné podpory Ukrajiny je podle šéfa NATO nutné dále zvětšit armádní zdroje v rámci posilování vojenské přítomnosti na východním křídle aliance, které má odradit Putina od případného útoku na další země.

Stoltenberg chce na summitu navrhnout, aby dosavadní cíl dvou procent HDP pro zbrojní výdaje nebyl stropem, ale minimálním prahem, z něhož by rozpočty jednotlivých zemí měly vycházet. Česká vláda plánuje splnit dvouprocentní slib příští rok. „Jsme ale také otevřeni diskusi o vyšších výdajích, pokud budou nutné,“ řekl Pavel, podle něhož je důležité účelné vydávání peněz za nové vojenské kapacity.

Pavel vyrazí mezi děti

Po setkání bude mít prezident soukromý program. Čtvrtek Pavel zahájí u Evropské školy, kde se vzdělávají především děti zaměstnanců Evropské unie. Oficiální program tam prezidentovi začne v půl desáté. V brzkém dopoledni se sejde nejdřív s vedením školy a následně také s učiteli a žáky české sekce, navštíví také vybranou třídu.

Také čtvrtek zpočátku proběhne ve znamení NATO. Ještě před polednem se hlava České republiky přesune ze školy do moderního sídla aliance, kde se nejprve sejde s bývalými pracovníky sekretariátu. Následně mezi dvanáctou a jednou hodinou poobědvá s velvyslancem a stálou českou delegací.

Mezi druhou a třetí hodinou Pavla čeká sraz s předsedou vojenského výboru NATO Robem Bauerem, na jehož pozici sám působil v letech 2015 - 2018. Tehdy se Pavel jako první zástupce zemí bývalé Varšavské smlouvy dostal do vysoké pozice Severoatlantické aliance.

„Brzy se uvidíme, příteli“ 

Bauer Pavlovi také přál k jeho zvolení. „Jako CMC (předseda vojenského výboru NATO - pozn.red.) jste prokázal silné a pečlivé vedení. Jako prezident půjdete příkladem. Odhodlán prosazovat hodnoty, kterým všichni věříme. Všechno nejlepší, příteli, brzy se uvidíme,“ uvedl.

Pak už se bude prezident věnovat schůzkám v rámci Evropské unie. Ze sídla aliance on i jeho delegace později odpoledne zamíří do budovy Stálého zastoupení České republiky v Evropské unii. Tam ho čeká mimo jiné neformální diskuze se zástupci bruselských think-thanků. A podobně jako den začne Pavel tím, že věnuje pozornost české stopě v Bruselu, tak ho i zakončí: Od půl osmé večer by se měl nacházet v Pražském domě, kde by se měl věnovat tamním krajanům.

Nabitý bude pro prezidenta také pátek. Oproti čtvrtku začne hned zkraje politikou, ráno se sejde s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Stráví spolu půl hodiny. Také Michel po Pavlově zvolení odkázal k jeho vojenské minulosti a uvedl: „Vaše zkušenost bude klíčová pro další podporu Ukrajiny."

Krátce po desáté český prezident odjede k lavičce Václava Havla u Evropského parlamentu. Jde o dvě křesla a kruhový stůl, jehož středem roste strom. Projekt má připomínat bývalého prezidenta Václava Havla a v jeho duchu mají na těchto místech také probíhat setkání.

U lavičky, která se nachází v parku, se Pavel pozdraví s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolovou, čekat na něj budou také novináři. Oba politici se pak odeberou do budovy Evropského parlamentu, kde Pavel podepíše pamětní knihu, což už si „natrénoval“ během předchozích výjezdů. Mezi oběma státníky pak proběhne dvacetiminutové bilaterální jednání.

Před polednem Pavel odjede do budovy Berlaymont, hlavního sídla Evropské komise. Na závěr své návštěvy se tam potká s její předsedkyní Ursulou von der Leyenovou. Když vyhrál volby, Leyenová uvítala jeho postoj k „našim evropským hodnotám“. „Vaše zkušenosti v bezpečnosti, obraně a mezinárodních vztazích budou cenné pro udržení a posílení evropské jednoty v podpoře Ukrajiny,“ sdělila tehdy předsedkyně.

Pracovní oběd tentokrát proběhne až v půl druhé odpoledne. Pak už se Pavel i s delegací odebere na letiště a vrátí se do Prahy.

nespokojeny ( 20. dubna 2023 21:03 )

Annar

bb88 ( 20. dubna 2023 18:46 )

Stydím se za svého prezidenta.

zaka ( 20. dubna 2023 14:30 )

Váleční štváči si notovali.Politručka v červeném.

zkzkz ( 20. dubna 2023 14:00 )

Já taky.

zkzkz ( 20. dubna 2023 13:50 )

Jel si pro noty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa