Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čaputová míří do Česka. V Praze si opět připomene výročí sametové revoluce

Autor: Jakub Veinlich - 
2. listopadu 2023
15:44

Stává se z toho pomalu už tradice. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si přijede připomenout výročí sametové revoluce opět do Prahy. Dá se předpokládat, že by se mohla potkat také s prezidentem Petrem Pavlem. Hrad ale zatím tuto informaci nepotvrdil.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude opět k vidění v pražských ulicích. Do Česka si přijede připomenout výročí sametové revoluce. Blesk Zprávám to potvrdil její mluvčí. „Paní prezidentka přijede do Prahy tradičně v předvečer výročí Sametové revoluce 16.11.,“ napsal redakci Martin Strižinec z kanceláře prezidentky.  

Jak přesně bude její návštěva vypadat, ale není v tuto chvíli zatím jasné. „Program návštěvy se ještě dolaďuje,“ doplnil mluvčí.

Téměř ve stejný čas byla Zuzana Čaputová v Praze také v loňském roce. Tehdy ji přijal na Pražském hradu ještě prezident Miloš Zeman. Se současným prezidentem Petrem Pavlem má Čaputová mnohem vřelejší vztahy, hrad ale zatím její návštěvu na dotaz Blesk Zpráv nepotvrdil. „V případě otázek na program slovenské prezidentky Čaputové se prosím obracejte na její kancelář,“ sdělila Blesk Zprávám Mária Pfeiferová z odboru komunikace Pražského hradu.

Video  Tisková konference Pavla a Čaputové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vloni málem kvůli válce nepřijela

Vloni 16. listopadu měla Čaputová v Praze velmi nabitý program. Po setkání se Zemanem se zúčastnila diskuse se studenty na Karlově univerzitě, večer se pak vypravila k památníku 17. listopadu na Národní třídě, kde položila kytici.

„Odkaz 17. listopadu pro mě tento rok je, že slušnost není slabost,“ řekla tehdy slovenská prezidentka v centru Prahy. Sama přitom prý do poslední chvíle nevěděla, zda do Prahy kvůli válce na Ukrajině a jejímu vývoji dorazí. „Nevěděla jsem, jestli nebudu muset zůstat na Slovensku, jakožto prezidentka jsem totiž vrchní velitelkou ozbrojených sil. Nakonec mi ale okolnosti přijet umožnily a jsem za to ráda,“ řekla studentům.

Letos byla Zuzana Čaputová překvapivě v Praze také na začátku ledna. Tehdy překvapila ve štábu právě zvoleného prezidenta Petra Pavla, když mu přijela osobně pogratulovat k vítězství ve volbách nad Andrejem Babišem do jeho štábu. Společně s Pavlem se o pár týdnů později vypravili vlakem na Ukrajinu, kde se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským. 

Video  Čaputová svezla Pavla na Island slovenským speciálem.  - Blesk - Maxmilán Nový
Video se připravuje ...

V dohledné době by měl přijet na svou první oficiální návštěvu také nově jmenovaný slovenský premiér Robert Fico

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 12:34 )

PePa je charakterní muž a je jí oporou.

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 12:32 )

já to pochopil.

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 12:31 )

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 12:31 )

je to zákeřný

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 12:29 )

a je to tu 💖

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa