Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Petr Pavel slaví 62 let: Po stěhování, premiéře u metálů a výjezdu s Evou oslava narozenin

Autor: ČTK, simao, ver - 
1. listopadu 2023
10:22

Prezident Petr Pavel slaví 1. listopadu své 62. narozeniny. Minulý týden se s manželkou Evou přestěhovali do Lumbeho vily na Pražský hrad, o víkendu přitom rozdal svá premiérová vyznamenání při příležitosti 28. října. Dary - včetně nové flanelky či sekyrky - dostal již během své návštěvy Olomouckého kraje.

„Všichni máme právo volit si své zástupce, své politiky. A potom je také důsledně sledovat, jak své pozice zastávají a zda je to skutečně ve prospěch občanů. Buďte na své politiky nároční, mě nevyjímaje,“ apeloval prezident Petr Pavel o víkendu během předávání státních vyznamenání.

Náročný měl však prezident aktuálně i celkový program. Po stěhování do Lumbeho vily, kam s prezidentským párem zamířila i kočka Micka, následoval nabitý 28. říjen a v novém týdnu se Pavel i s manželkou Evou vydal na návštěvu Olomouckého kraje - kde nechyběla nejen setkání s místními politiky, ale ani obdarování od firmy na Pavlovy oblíbené flanelky.

Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Doma má 10 flanelek

„Koho by napadlo, že z košil, jaké jsme nosili v dětství, bude jednou takový hit. Já jsem byl sice jako dítě ve flanelce pro ostudu, ale i tak jsem je nosil rád. Teď jich mám doma asi deset,“ uvedl Pavel. Flanelku přitom dostala i první dáma Eva, která vytáhla košili i během setkání s lokálními patrioty na Jesenicku.

Uniformu už nenosí

Pavel přitom strávil většinu života v armádě, uniformu oblékl už ve 14 letech jako student vojenského gymnázia a do výslužby odešel o 43 let později v hodnosti armádního generála.

Ještě během předvolební kampaně svou vojenskou dráhu připomínal, vracel se třeba k působení v mírových silách v bývalé Jugoslávii. Jako hlava státu ale Pavel vystupuje civilně. Armádní stejnokroj na sobě měl na veřejnosti naposledy v červenci 2022, když se spolu s manželkou zúčastnil uvedení nového pražského arcibiskupa Jana Graubnera do funkce.

Před volbami také nynější prezident používal spojení „generál Pavel“ a třeba jeho účet na twitteru (nyní síť nese jméno X) dostal označení @generalpavel, nyní již jde o účet @prezidentpavel.

Nedávnou šedesátku přitom Pavel slavil - tehdy ještě jako prezidentský kandidát - v pražském Rock Café, kam dorazily dvě stovky hostů.

„Na oslavy si moc nepotrpím. A vědí to i moji přátelé, kteří pro mě místo opulentní oslavy uspořádali setkání se spoustou lidí, kterých si vážím a se kterými si máme co říct. Navíc u toho byla skvělá muzika díky Triu Ivana Hlase. Ještě jednou děkuju všem,“ uvedl tehdy Pavel na facebooku po akci, na které nechyběli třeba Milan Šteindler, Daniela Kolářová, Václav Marhoul, exguvernér ČNB Zdeněk Tůma či zdravice od šéfa NATO Jense Stoltenberga.

Video  První státní vyznamenání prezidenta Petra Pavla: Metál pro Preisse, Pitharta nebo Kubišovou  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 4. listopadu 2023 13:08 )

Když vidím,co jsem včera napsal,že nás chtějí zabíjet,tak jsem to zrovna nemyslel.Jenom nechápu,když si jsou všichni lidé rovni jak může někdo rozhodovat o životech ostatních a zbytečně je hnát do války.

pindal ( 3. listopadu 2023 15:58 )

Modlit,to znamená přát si .

pindal ( 3. listopadu 2023 15:47 )

Budeme se modlit,na to nikdo nemá.

pindal ( 3. listopadu 2023 15:45 )

Co budeme dělat?

pindal ( 3. listopadu 2023 15:43 )

No já nevím,mě se to nějak nezdá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa