Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skvostná díla z výsluní imaginace: Veletrh Art Prague představuje to nejlepší ze současného umění

/
  • Na veletrhu Art Prague 2023 se představí například vizuální umělec Jiří Macht2, nebo malířky Irena Procházková a Klára Sedlo.
    1. listopadu 2023 ● 05:00

    Praha se od 31. října do 5. listopadu proměnila v epicentrum současného výtvarného umění díky 22. ročníku veletrhu Art Prague. V krásném Clam-Gallasově paláci budou návštěvníci obdivovat díla až 240 umělců z různých oborů. Expozice zahrnují malbu, kresbu, sochu, videoprojekce a mnoho dalšího. Mezi plejádou vystavujících se objeví i uznávaní autoři jako Klára Sedlo, Irena Procházková a Jiří Macht2, kteří slibují umělecký zážitek nevšedního rozsahu.

    Ve dnech 31. října – 5. listopadu se v Praze uskuteční 22. ročník veletrhu současného výtvarného umění Art Prague. Milovníci umění budou mít jedinečnou příležitost si prohlédnout originální práce až 240 autorů.

     

    Veletrh Art Prague se letos nově koná v barokním Clam-Gallasově paláci, který prošel rekonstrukcí. Ve všech křídlech skvostné stavby bude k vidění 36 galerijních expozic snad ze všech výtvarných oborů: malba, kresba, grafika, socha, umělecké sklo, instalace, videoprojekce a další.

    Vedle evropských a mimoevropských umělců vystavují i čeští autoři. Mezi nimi malířky Klára Sedlo a Irena procházková, nebo vizuální umělec Jiří Macht2, kteří Blesku prozradili, na která jejich díla se návštěvníci mohou těšit. „Za mě jednoznačně nejlepší ročník, co jsem viděl,“ zhodnotil v rozhovoru pro Blesk letošní Art Prague právě Jiří Macht2.

     

    Kdy? 31. října – 5. listopadu 2023.
    Kde? Clam-Gallasův palác, Staré Město.
    Vstupné: 190 Kč (studenti, senioři: 90 Kč).

  • 1.

    Klára Sedlo

    Na 22. ročníku veletrhu současného výtvarného umění ART PRAGUE 2023 vystavuje i Klara Sedlo.
    Autor: Klara Sedlo

    I nyní jsou k vidění surrealistické obrazy akademické malířky Kláry Sedlo. „Letos jdu hodně novým směrem,“ sdělila Blesku. „Jsou to nejnovější obrazy a hodně se zaměřuji na fragmentování reality nebo rozkládání toho obrazu.“ Na jejích spektakulárních obrazech jsou často postavy v neklidu. „Jsou tam různé fáze pohybu, ale přechází to i do abstraktnějších poloh,“ dodala.

     

    Na Art Prague Fair vystavuje už poněkolikáté. Dominantou její expozice je dvoumetrový obraz s liškou a bažantem. „Námětově je to možná ovlivněné klasickými zátišími s bažantem nebo loveckými scénami. V poslední době jsem na to trochu koukala, studovala, takže myslím, že se to vsáklo, a tak se to promítlo tady do toho obrazu,“ popsala svůj obraz.

    Video
    Video se připravuje ...

    Procházka tajemnou výstavou Kláry Sedlo v divadle Pod Palmovkou. (2023) Jan Dařílek

    Inspirace, jak říká, k ní přichází „sama“. „Asi mě to napadá samo od sebe. Já nevím, kde se to bere, ale vždycky mě to obecně napadne jako vize a pak to maluji,“ řekla Blesku.

  • 2.

    Irena Procházková

    Obraz Ireny Procházkové "Stromy na jaře"
    Autor: Irena Procházková

    Další letošní vystavovatelkou je malířka Irena Procházková, galeristka z Iris Art Gallery. Na letošní ročník Art Prague vystavují díla umělců z Mnichova (pop art), Dubaje (plastické sochy z pryskyřice), i z Česka (obrazy i koláže z fotografií), a to včetně vlastních obrazů.

     

    Konkrétně Irena je na Art Prague už počtvrté, přičemž podruhé je tam za Iris Art Gallery. „Maluji olejem na plátno – na bílé a černé. Na Art Prague vystavuji, je tam velký obraz jménem Stromy na jaře. Je to inspirované přírodou, lesem, kde v Praze žiji. To je velký obraz 190 na 160 cm. Dále tam mám potom Bazén, který je inspirovaným pobytem ve Španělsku,“ popsala pro Blesk některá svá vystavená díla.

    Během své umělecké kariéry už stihla vystavovat v New Yorku, Londýně, Paříži, Dubaji nebo na Mauriciu. Inspiraci nachází ve světě kolem. V cestování, přírodě, filmech, ale i u „bublinářů na náměstí nebo u pizzařů. „Taky maluji abstrakce, ale víceméně to není moje parketa. Já mám radši opravdu reálnou kresbu, reálný život,“ dodala.

  • 3.

    Jiří Macht2

    Na 22. ročníku veletrhu současného výtvarného umění ART PRAGUE 2023 vystavuje i Jiří Macht2
    Autor: Jiří Macht2

    Po delší pauze se na Art Prague vrátil i fotograf a vizuální umělec Jiří Macht2, jehož díla zaujala jak v Evropě tak i v USA, Africe a Asii. „Já tam vystavuji fotografii vytištěnou na zlatém plátně 100 na 150 cm. Je to akt dvou dvojčat, žen, a v pozadí jsou dvojčata – mrakodrapy v New Yorku, ještě když stály,“ sdělil Blesku. Obraz byl vytvořen tzv. „sendvičovou metodou“, kdy autor navrstvil několik svých fotografií na sebe, čímž vznikl výsledný efekt koláže. Ženy vyfotil v ateliéru a „dvojčata“ v New Yorku vyfotil v roce 1990.

    Jiří je také autorem jednoho z největších děl na letošním Art Prague, kterým je paraván Cesta. Jedná se o koláž zhruba 200 autorových fotografií. Na paravánu jsou vyobrazeni například prezidenti Petr Pavel či Václav Havel, nebo modelka, herečka a Jiřího přítelkyně Natálie Stejskalová.

     

    Jeho díla vychází z městské krajiny a přírody. „Je to plné života a i lidí. Já to mám hodně pestré,“ popisuje svou tvorbu. „Já jsem vizuální umělec, který pracuje primárně s fotografií, ale tu fotografii používám jako malířské plátno. A dál tu fotografii přetvářím v nějaké obrazy. Ať jsou to koláže, asambláže nebo „zrcadláže.“ Posledně zmíněný termín je Jiřího inovátorskou metodou, kdy se fotografie netiskne na papír, nýbrž na zrcadlo.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tvorba Jiřího Machta2 vychází ze zdobného zdokonalení obyčejných fotografií, které se snaží fotografovat neobyčejně. Umělec často vrství jeden motiv na druhý, díky čemuž vznikají pozoruhodné výtvory. (výstava 2019) David Zima

    Fotogalerie
    73 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy