O 30milionovém dluhu na nájmech, především za dům na Staroměstském náměstí, kde firma Lorinfaj Promotion česko-albánského podnikatele v gastronomii Lorence Hysiho, informoval Blesk minulý týden. Radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) nyní redakci napsal, že sekera je ještě mnohem vyšší: „Dluh reálně stále roste a už přesáhl neuvěřitelných 40 milionů korun.“ Proč se tedy stále nic neděje? „Za nájemní vztah od počátku až doteď je zodpovědná TCP (městská firma Trade Centre Praha – pozn. red.). Zřejmě se obávají, že kdyby smlouvu vypověděli a chtěli po Lorinfaji rovnou zaplatit celé dlužné nájemné, celou společnost to položí na kolena a TCP bude mít velké výpadky nájmů i v jiných prostorech,“ doplnil.

Víte, že

„Jsou podepsány dohody o uznání dluhu s přímou vykonatelností. Vše v tuto chvíli spěje k řešení, jímž je zaplacení veškerých vzniklých dluhů,“ říká za TCP mluvčí Martin Boška. Firma Lorinfaj Promotion na dotazy Blesku nereagovala.

Využívá šest nemovitostí

Staroměstské náměstí 18

Dluh: 22,5 milionu. Zde provozuje restauraci Orloj zaměřenou na turisty. Smažák tu vyjde na 399 Kč.

Náměstí Franze Kafky 17/7

Dluh: 900 852 Kč. Má tu restauraci. Splácet chce do března 2025.

Rytířská 12

Dluh: 4,7 milionu korun. Je zde restaurace Il Gusto. Splátkový kalendář končí v dubnu 2024.

Staroměstské náměstí 10

Dluh: 1,6 milionu. Provozuje zde prodejnu českého křišťálu. Splácet má do března 2025.

Staroměstské náměstí 17

Dluh: 5,39 milionu. Až do června 2024 jsou rozvrženy splátky.

Staroměstské náměstí 20

Dluh 2,5 milionu. Splácet chce do poloviny příštího roku. *Údaje jsou z veřejně dostupných zdrojů, podle radního Zábranského jsou vyšší, ale nespecifikoval je.

Jak vznikl problém?

Podle Zábranského selhala městská firma i podnikatel při uzavírání smluv na extrémně drahý pronájem domu na Staroměstském náměstí 18. Za 15 let nájmu se zavázali zaplatit horentních 327 milionů korun. „Lorinfaj ani TCP očividně dostatečně nevyhodnotily rizika. Lorinfaj si měl uvědomit, že jejich byznys je kompletně závislý na turismu a že mohou přijít další vlny covidu. TCP si mělo uvědomit to stejné a navíc zohlednit fakt, že Lorinfaj má s nimi uzavřených několik dalších smluv,“ uvedl.

Začne splácet?

„Průšvih dosáhl takových rozměrů, že ho budeme nuceni řešit na úrovni zastupitelstva, což považuji za neférové. Proto jsem psal předsedovi představenstva TCP a následně panu Hysimu, že jsem ochotný předložit návrh dohody o splátkovém kalendáři na zastupitelstvo pouze v případě, že se dluh začne snižovat. Zatím stále jen roste a z mého pohledu už je to neakceptovatelné,“ řekl Zábranský.

Fotogalerie
7 fotografií