V České republice se celá řada lidí potýká s dluhy a na nízkopříjmové skupiny pak dluhy nejvíce dopadají. Bohužel se zadluženost obyvatel oproti loňskému roku zvýšila. Na konci března 2022 dlužili podle České národní banky obyvatelé Česka 2,2 bilionu korun. Na konci března 2023 to bylo o téměř 15 miliard víc.

S řešením bezvýchodné situace, kdy se lidé nemohou dostat z dluhové pasti, pomohla už dvakrát akce Milostivé léto a letos by se tato šance k oddlužení měla konat znovu. V půlce května návrh zákona schválila sněmovna a nyní míří ke schválení do Senátu a pak k podpisu prezidentovi.

Dluhy tvrdě dopadají na nízkopříjmové obyvatele

Právě nízkopříjmová skupina obyvatel je dluhy ohrožena nejvíce, z dluhové pasti jim pomáhá i Armáda spásy. „Zadlužení se našich klientů týká velmi často a dluhy ovlivňují jejich život ve všech směrech. V roce 2022 jsme na našich azylových domech poskytovali pomoc v oblasti řešení dluhů ve 194 případech. V rámci Milostivého léta jsme v Armádě spásy pomohli zbavit se dluhů zhruba 70 lidem,“ říká Jan Třinecký, metodik Armády spásy.

Aby mohlo oddlužení opravdu proběhnout, je potřeba důkladná příprava. Klíčový sociální pracovník společně se svým klientem nejdříve zjistí veškeré exekuce, které jsou proti němu vedeny a to včetně jejich nákladů, konečný výstup má pak k dispozici jak klient, tak jeho sociální pracovník. Pak se každému klientovi hledá řešení přesně na míru. Pečlivá příprava je tedy základ úspěšného oddlužení.

Z ulice až k magistrátnímu bytu

O dluzích ví své i pan Jaroslav, který se ubytoval v azylovém domě Armády spásy už v červnu roku 2021. „Jaroslav pracuje jako peer pracovník v našem kontaktním centru, tedy jako konzultant, který předává své vlastní zkušenosti, které při cestě z ulice nasbíral. Spolupracoval také například se Sananimem a nyní si přibral i brigádu u České pošty,“ chválí jednoho z klientů Jitka Klánová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze.  

„Právě brigádu si našel proto, aby si vydělal na jistinu svého dluhu (ta musí být v rámci Milostivého léta vždy zaplacena, pozn. red.). Část si skutečně zvládl uhradit sám a částečně mu pomohla Armáda spásy. Ještě před žádostí do této oddlužovací akce vyhlášené státem si podal žádost o magistrátní bydlení. Poskytnutí pomoci se zaplacením dluhu mu pomohlo v jeho sociální situaci a zároveň při vyhodnocování žádosti o magistrátní byt. Pan Jaroslav začal svou situaci vidět pozitivněji a v současné době již není klientem Armády spásy. Díky akci Milostivé léto mu byl jeho dluh odpuštěn.“ uzavřela ředitelka. 

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková

Fotogalerie
36 fotografií