"Milostivý podzim je akce, která navazuje na opakované milostivé léto. Nicméně podzim řeší jiné exekuce, týká se správních exekucí, které vedou úřady a primárně největší potenciál má u dluhů, exekucí vedených finanční a celní správou," řekl radní Adam Zábranský (Piráti).

Většinu peněz dluží lidé státu. "V Praze se to týká dluhů ve výši necelých 13 milionů korun. Odpuštěné příslušenství pak je necelé tři miliony. Vnímám to jako příležitost upozornit Pražany, že mohou řešit své dluhy vůči státu," řekl Zábranský.

Nejvyšší částky dosahují dluhy za poplatky za psy, více než 6,83 milionu korun. Na druhém místě je dluh za místní poplatek za užívání veřejného prostranství, který dosahuje téměř čtyř milionů korun. Lidé také dluží 1,36 milionu korun za poplatky za svoz odpadu.

Dokument zastupitelé projednávali podruhé, poprvé to bylo na zasedání letos před prázdninami. "V červnu nebyl ve Sbírce zákonů, což jsem považoval za skandální, tudíž jsme nemohli hlasovat o něčem, co neexistovalo," řekl poslanec a opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO).

K akci se přidala také většina velkých městských částí. "To, že se Praha a městské části připojily, je spíš marketingová záležitost. Tím, že o tom mluvíme, tak pomůžeme tomu, abychom připomněli Pražanům, kteří mají dluh vůči státu," dodal Nacher.

Milostivý podzim navázal na dvě dřívější akce s názvem milostivé léto, které umožnily lidem s exekucí zbavit se svých dluhů u veřejných institucí. Pokud splatili původní dlužnou částku a poplatek 908 korun exekutorovi, tak penále, úroky a další platby se jim odpustily a exekuční řízení se zastavilo. V Praze se většina zastavených exekucí týkala pokut za jízdu načerno.

Budova pražského magistrátu. (15. června 2022)
Autor: Blesk:David Malik