„Čekalo se na doložku od ministerstva financí, na začátku října jsme měli schůzku s ministrem a tam zaznělo, že týden na to má dojít k podpisu papírů. V tuto chvíli by to tedy mělo být ještě na ministerstvu kultury, které k tomu také musí dát doložku. Myslím si, že se to (převod) dá stihnout do konce roku," řekl Zábranský.

Byty, školka, škola?

Co se týče budoucího využití kasáren, tak o tom bude vedení města jednat. V minulosti představitelé metropole uvedli, že by zde mohly vzniknout byty, kulturní centrum nebo školské zařízení. "Chceme se co nejdříve sejít a udělat si kulatý stůl s památkáři, které u toho chceme mít od začátku. Z diskuse vzejde, co nám dovolí udělat za úpravy. A podle toho budeme moci teprve začít přemýšlet o tom, co tam bude moci být, zájemců je hodně," řekl Zábranský.

O velké směně majetku v hodnotě asi 1,7 miliardy korun jednal magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili letos v dubnu. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárna v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.