Budova Masaryčka vedle Masarykova nádraží v pondělí předvedla svůj zlatý kabát v plné kráse. Ze zlatých hliníkových plátů, které tvoří její fasádu, byla slavnostně stržena poslední ochranná fólie. Právě zlatý plášť budovy dal stavitelům nejvíce zabrat, podle zhotovitele stavby jeho cena vyšla na přibližně půl miliardy.

Symbolické stržení fólie je jedním z posledních krůčků k úplnému dokončení stavby. Uvnitř převážně kancelářské budovy se již zabydlují první nájemníci. V přízemí budovy Pražané najdou restaurace, obchody a kavárny. Lidé se ale budou moci podívat i na její střechu, pro návštěvníky bude možné na vyhlídku vyjet samostatným výtahem.

„Je to unikátní fasáda od architektonického studia Zahy Hadid. Je to v podstatě umělecké dílo. Po navýšení nákladů stála půl miliardy korun a její dokončení trvalo dva roky. Je to nejdůležitější prvek této ikonické stavby,“ řekl úvodem slavnostního dokončení majitel společnosti Penta Real Estate Marek Dospiva. Zlatý plášť tvoří přes tři tisíce fasádních modulů, přičemž každý z nich je unikátní a musí sedět s přesností na desetiny milimetru. Každý díl se musel navrhovat a vyrábět zvlášť.

Ta správná zlatá

Stavitelé při instalaci fasády čelili celé řadě výzev, které její dokončení zdržely. Oříškem pro ně byl například výběr té správné zlaté barvy, tak aby příliš neoslňovala a zároveň, aby vynikla v každém počasí v různých světelných podmínkách. Výběr správného odstínu zabral včetně testování několik měsíců. Stavitelé si nechali vyrobit testovací díl, jehož vlastnosti pak bedlivě pozorovali. „Napoprvé jsme se celý tým shodli na jedné variantě. Když jsme ale začali testovat chování té fasády v různém počasí a různých světelných podmínkách, došli jsme po dvou měsících k úplně jinému návrhu,“ vysvětlil Rudolf Vacek, který měl průběh stavby pod dohledem.

Kromě samotné budovy u Masarykova nádraží vznikl i malý park s vodními prvky. K nepoznání se promění i ulice Na Florenci. Přibylo zde 68 nových stromů a počítá se i s cyklostezkou. Další stavební práce v této lokalitě stále probíhají. Na druhé straně Masarykova nádraží v Hybernské ulici se blíží dokončení i budoucí hotel.

Správa železnic dále plánuje i zastřešení celého kolejiště Masarykova nádraží. Vznikne nad ním nový park, který navíc pěším výrazně usnadní pohyb v této lokalitě. „Správa železnic má v tuto chvíli rozběhnutý tendr na dodavatele zastřešení kolejiště. Předpokládá se, že k zahájení výstavby by mohlo dojít v první polovině příštího roku,“ říká Rudolf Vacek ze společnosti Penta.
Video
Video se připravuje ...

Zlatý plášť Masaryčky byl pro stavitele oříškem. Skládá se ze tří tisíc unikátních modulů Blesk

Fotogalerie
12 fotografií