Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel zmínil Pelíšky a zmařené životy, kvůli pietě přerušil dovolenou. Co vzkázali Fiala či Pekarová?

  • Autor: ČTK,simao,vja - 
    Aktualizováno -
    21. 8. 2023
    12:14
    21. 8. 2023
    09:48

    Kvůli připomínce výročí 55 let od příjezdu vojsk Varšavské smlouvy, která v Československu zhatila sen o pražském jaru a uvolnění komunistického režimu, se již tradičně sešli přední politici u budovy Českého rozhlasu v Praze. Prezident Petr Pavel kvůli pietě přerušil avizovanou dvoutýdenní dovolenou. Co zaznělo v projevech Pavla, premiéra Petra Fialy (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS)? Na záznam jejich projevů se můžete podívat na Blesk.cz.

  • 1.Projev Pavla

    Prezident Petr Pavel ve svém projevu promluvil o invazi z roku 1968 jako o traumatu, se kterým se česká společnost stále musí vyrovnat. Varoval zároveň před černobílým viděním světa. „To nejlepší, co můžeme dělat s traumaty, je vypořádat se s nimi. Ale ne cestou černobílého vidění a sklouzávání do často primitivní nenávisti, ale snahou o objektivní poznání faktů, ale také emocí té doby,“ uvedl.

    Dobrý obraz doby předkládá podle prezidenta například známý film režiséra Hřebejka Pelíšky. Umělecké dílo dokáže podle prezidenta emoce a atmosféru doby vyjádřit prý častěji lépe, než kdejaká studie. „Všichni asi známe film Jana Hřebejka Pelíšky, který podle mého názoru dobře vystihuje to období, které nazýváme Pražským jarem. Vystihuje jej nejen se všemi zklamanými nadějemi, ale i zborceným světem smutné postavy otce Šebka. Také vystihuje zmařené životy mnoha mladých lidí, kteří si museli na svobodu dalších 20 let počkat,“ připomněl.

    Pavel zavzpomínal rovněž na svůj zážitek z doby invaze. Trávil tehdy podle svých slov prázdniny u babičky. „Mně samotnému bylo necelých 7 let a jediné, co jsem z toho měl, byl zmatek, protože babička seděla u rádia a řekla, že nás přepadli Rusové. Babička mi řekla, že to možná jednou pochopím, a trvalo to dlouho. K tomu, co se stalo, jsem musel dospět po dlouhé době. Ale je lepší pozdě, než nikdy. Měli bychom si jasně říct, že to bylo porušení nejen mezinárodního práva, ale bylo to porušení základního principu,“ nechal se slyšet.

    Video  Prezident Pavel u Českého rozhlasu: Zmínil Pelíšky, zmařené životy i přepadení Rusy (21.8.2023)  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

  • 2.Projev Fialy

    V úctě k obětem bychom se měli dle premiéra Petra Fialy (ODS) na události roku 1968 podívat i z trochu jiného pohledu, než to obvykle děláme.

    „Moskva žádné skutečné reformy nechtěla dopustit a nedopustila, dokud na to měla dost sil. Zvláštní pokus roku 1968 byl přesto užitečný, naučil nás jednu věc – svoboda je tu buď pro všechny, nebo pro nikoho. Demokracii a lidská práva nejde dávkovat po kapkách. Jsou to poučení, která si můžeme zas a znova ověřovat v dnešním světě,“ nechal se slyšet.

    I premiér se opět nevyhnul zmínce o stále probíhající ruské invazi na Ukrajině. Ta je podle něj důkazem, že ruské myšlení se ani po desítkách let příliš nezměnilo.

    „Je to právě Ukrajina, která celému světu ukazuje, že ruské komplexy, imperiální instinkty, zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968. Podle nějakých dobových interpretací vpád do Československa naplno odhalil podstatu sovětského myšlení a ruské politiky. Bohužel to trvalo dlouhé dvě desítky let, než se zločinný režim pod tíhou vlastních chyb nakonec zhroutil,“ upozornil Fiala.

    Video  Fiala u Českého rozhlasu: Ruské komplexy zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Projev Pekarové

    Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla zprvu především důležitost sdělovacích prostředků a oběť, kterou položila řada novinářů z Československého rozhlasu a televize.

    Následně věnovala vzpomínku i obětem ruské agrese na Ukrajině. „Nejlepší způsob, jak uctít památku všech tyranií minulých, je vytrvat v podpoře bojovníků proti tyraniím současným. Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi. Čest památce obětí totalit současných i minulých,“ pronesla před budovou Rozhlasu.

    Video  Pekarová u Českého rozhlasu: Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Projev Vystrčila

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podle svých slov chtěl promluvit především k lidem, kteří rok 1968 a následné období normalizace neprožili.

    „Byla to tenkrát zvláštní doba, ve které jsem prožil dětství a mládí. Něco jsme chtěli dělat a něco jiného dělat museli. Tím, co jsme museli, jsme se tak nějak více nebo méně dobrovolně na budování socialismu a komunismu podíleli. My jsme to ale nevzdali a s touhou po lepším žili dál a potom v listopadu 1989 ta chvíle přišla a my získali zpět tu svobodu a demokracii. Ten plamínek touhy po svobodě nikdy nevyhasl, máme si s hrdostí připomenout, že jsme svobodomyslný a silný národ, který se nikdy nevzdává, byť to tak může někdy vypadat,“ uvedl ve svém projevu.

    Video  Vystrčil u Českého rozhlasu: Přijely tanky, přišli mrtví a deprese. Nevzdali jsme to  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Babiše tam vypískali

    V minulosti před Český rozhlas dorazil i tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), rival Petra Pavla z posledních prezidentských voleb.V srpnu 2018 ho však dav před budovou rozhlasu vypískal.

    Letos se Babiš vyjádřil krátce alespoň na sociálních sítích. „Vzpomeňme dnes na hrdiny, kteří se postavili na odpor okupantům ze Sovětského svazu a zemí Varšavské smlouvy a zaplatili za to životem. Važme si svobody, kterou máme a nenechme si ji už znovu vzít,“ napsal dnes v krátkém příspěvku.

     

    Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace.  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

dynaty ( 25. srpna 2023 12:01 )

tak mi to, prosím, vysvětli

CHYBULE ( 22. srpna 2023 19:58 )

Nápodobně

CHYBULE ( 22. srpna 2023 12:24 )

Tak 21.8.1968 okecal s Pelíšky.Jsem zvědava,jak okecá 17.11.Do 17.11.byl kovanej komouš a to mu ten jeho poradní tým neodpáře.Jenom mě nenapadá,který film by mohli použít.

dynaty ( 22. srpna 2023 09:16 )

a ten Ukrajinec se zastal českých holek

dynaty ( 22. srpna 2023 09:12 )

největší masový vrah v dějinách 21 století je Rusko?
umíš pobavit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa