Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéfka Úřadu vlády v Hráčích: „Budeme propouštět.“ Kolik lidí skončí na dlažbě?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
23. října 2023
05:00

Další díl Hráčů je tu. Tentokrát moderátorka Vera Renovica vyzpovídala vedoucí Úřadu vlády Janu Kotalíkovou (38). Řeč přišla na její práci ve Strakovce i potřebu šetřit. Kotalíková se chystá s některými lidmi rozloučit. Jí samotné prý nevadí, že si lidé mohou dohledat výši jejího platu i odměn.

Kvůli konsolidačnímu balíčku se bude šetřit i ve Strakově akademii. A to nejen na platech a odměnách, ale i na lidech. Šéfka úřadu vlády chystá výpovědi. O místo ale přijdou vesměs lidé, kteří to nějakou dobu tuší. Rušit se totiž budou místa, která jsou po českém předsednictví v Radě EU už nepotřebná. K nim přibudou ještě další. „Teď se ruší místa zřízená v souvislosti s českým předsednictvím. A abych naplnila dvouprocentní snížení mzdových výdajů, budeme muset udělat i taková opatření, kdy od nového roku bude minus 10 až 15 úředníků,“ přiblížila v pořadu Hráči Kotalíková.

O víc lidí podle svých slov přijít nemůže. „Je to maximum možného, abych měla absolutní jistotu, že neohrozím chod úřadu. Nebudu snižovat počet úředníků za každou cenu, jen aby to dobře vypadalo,“ dodala pravá ruka premiéra Petra Fialy (ODS).

Video  Šéfka Úřadu vlády v Hráčích: „Budeme propouštět.“ O práci přijde ale jen minimum lidí.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Na úřadu vlády podle Kotalíkové už první vlna propuštění byla, a to v době, kdy se ujala řízení Strakovy akademie. S příchodem nových ministrů bez portfeje ale zase začal počet zaměstnanců růst.

„Já jsem v první fázi po svém příchodu snížila počet úředníků asi o 30 lidí. S příchodem ministrů bez portfeje, kteří mají svoje kabinety, ale byl zase nárůst o 70 lidí.“ V konečném součtu se za poslední dva roky zvýšil počet zaměstnanců pracujících pro Úřad vlády podle dostupných informací o zhruba 130.

Kotalíková se tak snažila podle svých slov udržet na uzdě alespoň finanční náklady a rozdávala méně na odměnách.

Nižší odměny o 12 milionů

„Zakládám si na tom, že odměny na ÚV byly od mého nástupu v součtu o několik milionů nižší než v předchozích letech. Roku 2019 se celkově na odměnách vyplatilo 50 milionů, loni 38 milionů. Je to tedy o 12 milionů méně,“ mimořádné odměny na úřadu prý nemají být podle Kotalíkové automatické. Úředníky ale mají motivovat, aby zůstali ve službách státu. Pokud chceme mít ve státní správě schopné lidi, kteří by jinak mohli být v soukromé sféře, a abychom v kvalitě odvedených služeb byli konkurenceschopní, tak ty dobré lidi musíme zaplatit. Nemluvím o sobě, mluvím obecně o všech úřednících,“ dodala.

Sama Kotalíková má přitom plat srovnatelný například s šéfem BIS nebo Národního bezpečnostního úřadu. „Myslím, že (platy – pozn. redakce) jsou adekvátní a nic bych na nich neměnila,“ okomentovala výši platů ve státní sféře s tím, že vedoucí jednotlivých úřadů mají také značnou odpovědnost.

Video  Hráči díl 10.: Kdo je Jana Kotalíková?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Vloni si šéfka Úřadu vlády na odměnách přišla k platu ještě na dalších 375 tisíc korun. To, že si lidé na několik kliků mohou ověřit, kolik kdo ve státním aparátu bere peněz, nevidí jako problém. „Lidé mají vědět, jak je nakládáno s jejich penězi,“ uzavřela.

Klikejte ve videu na témata, která vás u rozhovoru s Janou Kotalíkovou zajímají!

O brzkém vstupu do ODS - úvod až 6:40

O spolupráci s předsedou ODS a následně premiérem Petrem Fialou 10:00–22:50

O dětství i sestře v představenstvu Českých drah 23:00–25:50

O tom, jak se dostat na schůzku za premiérem 26:00–30:50

O prémiích a zaměstnancích na Úřadu vlády 31:00–42:10

O potkávání se s předchůdkyní od A. Babiše 42:20–47:00

O přezdívce „modrá tsunami“ 54:40–56:10

milesmiles ( 23. října 2023 14:34 )

Hlavně vyrazit celou vládu Fialu zavřít zneužití pravomoci.
Občané.

verka1 ( 23. října 2023 11:08 )

Vždyť premiér přibral zaměstnance a teď propouštět 😁
Komedie 👎

9876543 ( 23. října 2023 10:14 )

Ve strakovce se sníží počet úředníků o deset až patnáct,..no to je teda úspora. , při tom počtu byrokratů na úřadu vlády? S novou slepeninou vzrostl počet úředníků o 130 lidí..vypadá to že se vůbec nesníží ten nový nárůst,..a už vůbec ne přemnožení úředníci na všech ministerstvech. celé roky.
Teprve teď po letech, co nepředsedáme EU, se budou rušit úředníci s tím související A co Dvořák, ten zůstává...asi jo .Fialo jdi už někam...proč tolik úředníků, na úřadu vlády?? Nejsou potřební spíš v terénu??

UFO1 ( 23. října 2023 08:36 )

Jedněmi dveřmi odejdou a druhými se vrátí, to je pořád stejná hra a dost trapná

Uživatel_5522193 ( 23. října 2023 08:17 )

Ruka ruku myje,tam skončí jen pěšáci darmožroutů a korytářů ráj nikdo nenaruší, odporní lidé 😩

Zobrazit celou diskusi