Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš v Hráčích otevřeně o svém otci Štefanovi: Neměli jsme ideální vztah

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
7. října 2023
05:00

Projekt redakcí Blesk a Blesk zpráv Hráči, ve kterém se jednou za dva týdny střídají vlivní, kteří řídí Česko, a tedy i naše životy. V devátém díle vyzpovídala moderátorka Vera Renovica politika a miliardáře Andreje Babiše (ANO, 69). V otevřeném rozhovoru promluvil kromě politiky také o rodině. Snad vůbec poprvé také o svém otci Štefanovi. Řeč přišla ale také na jeho byznys.

Na téma rodina je Andrej Babiš dost citlivý. Nerad o ní mluví. Když se někdo dotkne jeho nejbližších, umí se dost rozčílit. To konec konců ukázal nedávno také v Poslanecké sněmovně, kdy se řešila minulost jeho otce Štefana. „Nemusíte se usmívat, já se nestarám o vaši rodinu. Co vám je do mojí rodiny? Můj táta nebyl komunistický pohlavár, nebyl!“ Rozohnil se šéf hnutí ANO na začátku září u řečnického pultu na místopředsedu Sněmovny Jana Bartoška ( KDU-ČSL).

Tehdy svého otce bránil. Ve studiu Hráčů měsíc na to přiznal, že jejich vztah ale úplně ideální nebyl. Jeho výchova prý totiž nebyla úplně příkladná. „Nebyla produktivní, byla sparťanská,“ reagoval na dotaz ve studiu Blesku. Otec byl prý hodně přísný. „Zkrátka to nebyla dobrá výchova. Podle mě je potřeba vychovávat děti jiným způsobem. Byl na mě hodně přísný a tvrdý, ale potom, když jsem byl úspěšný, tak byl na mě pyšný. Ale neměli jsme ideální vztah,“ uzavřel pro něj bolavé téma.

Video  Upoutávka Hráči: Devátým hostem byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.  - Vera Renovica/Fameplay
Video se připravuje ...

I proto se prý snaží ke svým dětem především pak k Frederikovi a Vivien, kteří stále žijí s nimi, přistupovat jinak. S manželkou Monikou Babišovou se podle svých slov snaží být příkladnými rodiči. „Jsou dobře vychované,“ mluví Babiš o svých dětech.

Návrat do Agrofertu

Svůj život Babiš zasvětil především podnikání a budování impéria firem, které spojil pod značku Agrofert. Dnes zaměstnává zhruba 40 tisíc lidí. Fakticky by firmy ale neměl ovládat, protože je kvůli politické angažovanosti musel vložit do svěřenských fondů. Stále si podle svých slov ale myslí na to, že se do nich naplno vrátí. „Když nebudu v politice nebo nebudu poslanec, tak si je vezmu,“ řekl bývalý premiér a ministr financí v pořadu Hráči.

Video  Vizitka Andrej Babiš. Hráči  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Časopis Forbes označil Babiše za pátého nejbohatšího Čecha. Majetek bývalého premiéra, nynějšího řadového poslance a šéfa hnutí ANO odhaduje na 170,1 miliardy korun. „Peníze pro mě nejsou motivace, ani nikdy nebyly,“ tvrdí dnes Babiš, kterému prý spolužáci předpovídali, že jednou bude generálním tajemníkem OSN. On chtěl být podle svých slov ale především byznysmenem. Své bohatství se prý ale nesnaží dávat příliš najevo. „Nemám ani letadlo, ani loď, ani zlaté hodinky,“ doplnil Babiš v pořadu Hráči.

Ano, obstruoval jsem

Babiš často zmiňuje, že mu doma vyčítají vstup do politiky. I když několikrát ohlásil, že kandiduje naposledy, nikdy to nesplnil, a kandidoval znovu. I když se po volbách v roce 2021, kdy ANO skončilo v opozici ve sněmovně, kterou s oblibou nazývá žvanírnou, příliš neobjevoval, teď si to vynahrazuje. Při projednávání konsolidačního balíčku vydržel u řečnického pultíku i šest hodin. V Hráčích vůbec poprvé připustil, že obstruoval.

„Dělal jsem obstrukce a naschvál jsem mluvil dlouho. Nechtěli jsme přijmout navýšení daní ani balíček úspor,“ popsal svou motivaci.

 

Celý rozhovor s Andrejem Babišem bude na Blesk.cz i na podcastových aplikacích dostupný od pondělí 9. října. Šéf hnutí ANO například promluvil o svých dalších politických plánech, možné koalici s SPD, komu předá své impérium nebo jak sháněl fialového mimoně.

ceslo ( 7. října 2023 20:14 )

lhář -česky důchod +slovenský o tom se nebaví

ceslo ( 7. října 2023 20:11 )

+slovensky důchod, o tom se nebaví

DanY67 ( 7. října 2023 20:10 )

Vegetariánem máš pravdu .už včera bylo pozdě.

DanY67 ( 7. října 2023 20:09 )

Ti hráblo?Kroměříž má volné pokoje vemou té.

bullshit ( 7. října 2023 18:57 )

Uživa Teli mluv za sebe. To Bureš vždy říkal "my" a "samozřejmě" pokud dal souvislou větu.

Zobrazit celou diskusi