Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Státní svátek: Na co lákají ministerstva návštěvníky? A šéf Senátu Vystrčil předá medaile

  • Autor: simao,ČTK - 
    28. 9. 2023
    10:20

    Úřad vlády a některá ministerstva dnes otevřely ke Dni české státnosti své brány pro návštěvníky. Na Malé Straně v Praze si lidé mohou prohlédnout Strakovu akademii, kde zasedá vláda, a sídlo ministerstva kultury Nosticův palác.Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dnes chystá předat medaile.

  • 1.Veteráni u Strakovky

    Návštěvníci Strakovy akademie dnes budou mít nejen možnost vidět její zákoutí, jednací místnost vlády, tiskový sál nebo prostory, které využívá pro protokolární účely nynější premiér Petr Fiala (ODS), ale i auta, kterými jezdili ústavní činitelé v době od 60. let 20. století do začátku nového tisíciletí. Jejich třídenní výstava dnes začne na zahradě Strakovy akademie.

    „K vidění bude například Tatra 603, která se vyráběla jen pro vládní činitele, unikátní Tatra 700, kterou nechal pro své účely zhotovit Miloš Zeman, nebo například Audi A8 Václava Klause. Vystavená vozidla také doplní vzácná Tatra 613 Speciál, která měla být po dosloužení zlikvidována,“ uvedla vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková.

  • 2.Fialův vzkaz

    „Dnes slavíme Den české státnosti. Připomínáme si naši národní identitu, své kořeny a hrdost na naši zem. Je to dobrá příležitost, abychom si uvědomili, že bychom měli být sebevědomou zemí sebevědomých občanů. Pokud si totiž budeme věřit, můžeme patřit mezi nejúspěšnější země Evropy. O tom jsem přesvědčen,“ vzkázal ve sváteční den premiér Petr Fiala (ODS).

  • 3.Ministerstvo zemědělství

    Do prostor, které nejsou veřejnosti běžně přístupné, mohou dnes lidé nahlédnout rovněž v historické budově ministerstva zemědělství, navržené architektem Františkem Roithem.

    Komentované prohlídky je zavedou do bývalého reprezentativního bytu ministra, do pracovny státního tajemníka, jednacích sálů nebo pracovny ministra a dozví se i něco z historie budovy, která se jako první v Praze stavěla za použití litého betonu.

    Video  Ministr zemědělství Výborný pro Blesk (nejen) o drahých potravinách  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 4.Ministerstvo financí

    Při prohlídce ministerstva financí lidé mohou zhlédnout výstavu o minulost i přítomnost celnictví, expozici Státní tiskárny cenin a mohou si i vytisknout pamětní list na knihtisku z poloviny 19. století.

    Součástí programu je rovněž přednáška o finanční gramotnosti a prezentace práce Generálního finančního ředitelství, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Finančního arbitra a Státní pokladny Centra sdílených služeb.

    V přilehlých Vojanových sadech se lidem představí světově proslulí služební psi celníků z výcvikového centra v Heřmanicích.

  • 5.Ministerstvo kultury

    Příspěvkové organizace představí návštěvníkům také ministerstvo kultury. Ti, kdo navštíví Nosticův palác, si tak mohou prohlédnout například exponáty z Technického muzea v Brně – historický velociped nebo motocykl, na kterém v 80. letech závodil brněnský jezdec Alexandr Vysloužil, případně lístkový katalog, trochu tajemnou dřevěnou skříňku se šuplíčky z Národní knihovny. Nebudou chybět ukázky lidové tvorby od Národního muzea v přírodě nebo Národního ústavu lidové kultury.

    Video  Ministr kultury Martin Baxa byl hostem Epicentra na Blesk.cz.  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.V Senátu medaile

    Osobnosti, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí, dnes v Senátu obdrží stříbrné pamětní medaile. Při příležitosti Dne české státnosti jim je v podvečer předá ve Valdštejnském paláci předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

    Letos podle informací ČTK hodlá předat 13 medailí. Ocenění dostávají osobnosti z řad vědců, umělců, sportovců a další veřejně činné osoby.

    Loni medaile obdrželo 19 osobností, mimo jiné pěvkyně Dagmar Pecková, novinářka Lída Rakušanová, spisovatel Petr Hora-Hořejš, spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Igor Blažević, tanečník Yemi Akinyemi Dele nebo zástupci reprezentačního týmu, který na mistrovství světa ve fotbale v roce 1962 vybojoval v Chile stříbro, což je dodnes jedním z největších úspěchů českého fotbalu. Medaile dostali také faráři Českobratrské církve evangelické Jakub Helebrant a Karel Müller, kteří na sociálních sítích vystupují pod názvem Pastoral Brothers.

    Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předávalo poprvé v roce 2012. Tehdy mezi laureáty patřili například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová a Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová. Letošní ceremoniál bude dvanáctý v pořadí.

    Video  Vystrčil u Českého rozhlasu: Přijely tanky, přišli mrtví a deprese. Nevzdali jsme to.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa