Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bitva o úspory: Ministři jednají, které dotace seškrtají. „Máme představu,“ říká Stanjura

Autor: ČTK - 
28. srpna 2023
20:10

Na úřadu vlády začali dnes v podvečer jednat představitelé vládní koalice o úsporách ve veřejných financích. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) před příchodem na jednání novinářům řekl, že dnes neočekává finální dohodu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se mají na úsporách podílet všechny resorty. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli uvedl, že se státní dotace mají v příštích dvou letech snížit o 54 miliard korun.

Kupka před dnešním jednáním novinářům řekl, že se se zástupci koalice budou bavit o potřebách jednotlivých resortů se zohledněním jejich priorit a možností úspor. „Já si myslím, že dneska se nedá očekávat finální dohoda,“ řekl Kupka. Dodal, že jde o jedno z prvních velkých jednání k rozpočtu.

Ministr také řekl, že jeho resort má požadavky řádově za desítky miliard korun. „Z hlediska toho, co potřebujeme, ať už pro Státní fond dopravní infrastruktury nebo pro veřejnou dopravu,“ dodal. Výborný před dnešním setkání zástupců vládní koalice uvedl, že jde o klíčové jednání a otevřeny jsou všechny kapitoly. „Podílet se na tom musí stejnou měrou všechna ministerstva,“ řekl novinářům. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) se bude debatovat o jednotlivých nárocích resortů podle priorit. „Za mě je to rozhodně bydlení, otázka digitalizace,“ dodal před schůzkou.

Ministerstvo financí počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok se snížením státních dotací. Sumu 54,5 miliardy korun, na které se koalice dohodla v květnu, označil ministr Stanjura za minimální. „Máme představu, které dotace by neměly pokračovat vůbec, které by měly být snížené,“ uvedl v neděli v České televizi.

O 45,6 miliardy korun se mají národní dotace zkrátit už v příštím roce, o zbytek v roce následujícím. V oblasti průmyslu a obchodu se vyplácené dotace sníží za dva roky o 20 miliard korun, v zemědělství o 10,2 miliardy korun. Dotace v dopravě klesnou o šest miliard korun, v oblasti místního rozvoje o 2,8 miliardy korun a ve školství o dvě miliardy korun.

Chystané omezení státních dotací se podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) nedotkne například programu Nová zelená úsporám a dalších podpor od jeho resortu. Tyto dotace jsou financovány mimo státní rozpočet, například z peněz za emisní povolenky, takže se jich škrty netýkají, řekl dnes Hladík v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes ČTK řekl, že jeho resort chce do svého rozpočtu na příští rok získat proti prvnímu návrhu rozpočtu miliardy navíc. Pokrýt mají dohodnuté zvýšení rodičovské či výdaje na penze, ale i zamýšlené zvýšení příspěvků na péči či podpory na doprovod pěstounských rodin.

Video  Fialův poradce o konsolidačním balíčku. Budou zvyšovat daně a na koho dopadnou vládní škrty?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. srpna 2023 21:54 )

Kuleba k českým diplomatům: Utnutí dodávek zbraní konec války nepřinese. A co nový velvyslanec?

9876543 ( 28. srpna 2023 20:22 )

Tak jsme se dozvěděli že stará krasavice inteligentní Nerudová si účtuje 500 korun na hodinu, za rady..No říci támhletěm ubrat, támhletěm sebrat...jsou opravdu adekvátní rady nad zlato.
Na to přijde každý blbec, to nejsou rady ale bezpracné nenávistné útoky na skupinu obyvatel , zejména důchodců.Ať už se jde živit poctivou prací,. a ne odčerpávat finance ze státního rozpočtu za nic.

UFO1 ( 28. srpna 2023 20:18 )

ČR nejhorší v EU, prý za to může nízká nezaměstnanost, tak to pouze papírová díky fuj práci ÚP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa