Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mazlíčci politiků: Přijde Pavlova Micka o svou slávu? Fiala představil kocoura Jamese

Autor: red, ČTK - 
15. října 2023
10:00

Domácí mazlíčkové politiků či politických úřadů jsou velmi populární. Ostře sledované je například chování jednoho ze psů amerického prezidenta Joea Bidena, přece jen jeho miláček Commander pokousal už více než deset pracovníků Bílého domu. Velké pozornosti se rovněž těší vrchní myšilov britského úřadu vlády Larry. V České republice na sebe zase strhla pozornost kočka prezidenta Petra Pavla Micka. Ta má ale kočičí konkurenci, premiér Petr Fiala (ODS) na sítí X představil svého kocoura Jamese.

„Mnozí jste mě žádali o fotku našeho kocoura Jamese, o němž jsem mluvil ve čtvrtek s dětmi v Kramářově vile. Tak tady je,“ napsal Fiala na svých sociálních sítích, přičemž snímek doplnil o vysvětlení, jak a proč kocour získal „nečeské“ jméno.

„James, kterého moje děti pojmenovaly podle agenta 007 Jamese Bonda, je s námi na chalupě už 12 let,“ objasnil Fiala. Kočku má doma také prezident Pavel s manželkou Evou. Jejich Micka je nesmírně populární, často se na ni ptají nejen prezidentovi fanoušci, ale také novináři. Na setkání s hlavou státu jí někdy lidé nosí i dárky. To Fialův politický oponent, a z prezidentských voleb i Pavlův, expremiér Andrej Babiš (ANO), je spíše na psy, má jich doma hned několik. Milovníkem psů je také místopředseda Sněmovny a předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček.

Psi na Hradě

Tomáš Garrigue Masaryk proslul vztahem ke koním. I když s jezdectvím začal až po padesátce, v sedle byl k vidění ještě dlouho po 80. narozeninách. Nejčastěji jsou však prezidenti spojováni se psy, z nichž bezesporu nejznámějším byla Havlova kníračka Ďula. Fena, jež podle Havlových slov neměla úctu ani před ústavními činiteli a byla miláčkem zejména jeho první ženy Olgy, se po prezidentově svatbě s Dagmar Veškrnovou v roce 1997 přestěhovala k jeho hospodyni. S novou první dámou totiž přišly dvě boxerky, Sugar a Madla, které se s Ďulou příliš nesnesly.

Psy měli i někteří Havlovi předchůdci na Pražském hradě. Například Edvard Beneš choval ve 30. letech foxteriéra, v polovině 40. let pak manželé Benešovi dostali německého ovčáka, údajně od známého chovatele Františka Czerného z Kravař. Ten psa ze svého chovu dodal ve 30. letech i Adolfu Hitlerovi. Psa podobné rasy, vlčáka jménem Astor, dostal také Antonín Zápotocký, a to od pohraničníků. Na procházky se psem po areálu Pražského hradu vyrážel i Ludvík Svoboda, také on měl německého ovčáka.

Po Havlovi si z prezidentů psa - zlatého retrívra Darcyho - pořídil až v roce 2013 Miloš Zeman, po odchodu z Hradu se s ním nechal vyfotit ve svém domě v Lánech.

Bidenův problémový ovčák

Domácí mazlíčci politiků jsou oblíbeným tématem mezi lidmi, asi nejproblémovější je pak německý ovčák Commander. Ten kvůli útokům na zaměstnance musel nedávno opustit Bílý dům. Za jeho chováním může být stres. Biden má kromě něj ještě staršího ovčáka Majora, ten ale rovněž žije mimo Bílý dům. Americkému prezidentskému páru tak zbyla jen kočka Willow.

RASPUTIN ( 16. října 2023 07:21 )

Jeden užvaněnej rozhazovač rukama a jedna ohebná guma mají kocoury a píše o tom Blesk, no nečti to

Uživatel_5522193 ( 15. října 2023 23:11 )

Nebo možná dvě starouši už byla výměna pleniček?

Uživatel_5522193 ( 15. října 2023 23:10 )

IQ tykve a ještě najatý Bleskem 🙈

Uživatel_5522193 ( 15. října 2023 20:01 )

Já se divím že vás při těch sprostotách a urážkách ještě nezablokovali asi jste nějaký placený troll od Blesku 🙃

Uživatel_5522193 ( 15. října 2023 19:58 )

Zase nemáte nic jiného na programu než koblihy,to musíte být velký chudák já radši steak 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa