Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problémový pes prezidenta Bidena opustí Bílý dům. Člena ochranky pokousal už po jedenácté

Autor: BBC, ČTK, ver - 
6. října 2023
15:15

Dvouletý německý ovčák amerického prezidenta Joea Bidena se do Bílého domu znovu nepodívá. Rozhodnutí přišlo poté, co Commander minulé pondělí pokousal členku Tajné služby, tedy ochranky amerického prezidenta. Jde už o jedenáctý případ, kdy prezidentův chlupatý mazlíček někoho napadl. Informuje o tom BBC

Podle mluvčí americké první dámy Jill Biden zatím není jasné, co s dvouletým německým ovčákem bude dál. Minulý týden musela být lékařsky ošetřena členka prezidentovy ochranky poté, co ji Commander pokousal. Jedná se o jedenáctý případ, kdy pes pokousal zaměstnance Bílého domu nebo rodinného domu Bidenových v Delaware. 

„Prezidentovi a první dámě velmi záleží na bezpečnosti těch, kteří pracují v Bílém domě, a těch, kteří je každý den chrání,“ uvedla ve středu mluvčí první dámy Elizabeth Alexanderová. „Váží si trpělivosti a podpory americké tajné služby a všech zúčastněných. Commander se momentálně nenachází v areálu Bílého domu a další kroky vyhodnocujeme,“ dodala. Kde pes v současnosti pobývá ani zda se do Bílého domu někdy vrátí, nesdělila. 

Skutečný počet napadení Commanderem je ale vyšší. Jeden z pokousaných musel být kvůli zraněním, která utrpěl, ošetřen v nemocnici, další vyžadovali lékařskou pomoc na místě. 

Tisková tajemnice Bílého domu útoky již dříve odůvodnila stresem plynoucím z bydlení v prezidentské rezidenci. „Jak všichni víte, komplex Bílého domu je specifický a může být velmi, velmi stresující,“ řekla v červenci Karine Jean-Pierre. „Je to stresující pro všechny z nás, takže si dokážete představit, jak to musí vnímat domácí mazlíčci,“ dodala.

Commanderovo problémové chování se dostalo do širšího povědomí veřejnosti v červenci, kdy konzervativní organizace Judicial Watch zveřejnila bezmála 200 stran dlouhý záznam dokládající deset různě závažných případů pokousání, které se odehrály od ledna do října loňského roku. 

Bidenovi řešili podobný problém také se starším psem Majorem, který rovněž několikrát pokousal zaměstnance prezidentského úřadu. Psa nakonec prezidentský pár poslal k rodinným přátelům. Další pes amerického prezidenta Champ uhynul v červnu 2021 ve 13 letech. Commander byl dárkem od Bidenova bratra Jamese a jeho ženy a do Bílého domu přišel jako štěně v prosinci 2021. Kromě psa má prezidentský pár také mourovatou kočku Willow.

Video  Biden vtipkoval o svém pádu.  - Reuters
Video se připravuje ...

deratizater ( 6. října 2023 17:15 )

Na Bílé chatrči by měla být cedule "Pozor zlý pes a ještě zlejší pán."

Zobrazit celou diskusi