Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výjezdní zasedání vlády v Kadani: Fiala řešil i lithium, slíbil pro start těžby udělat vše

Autor: ČTK, Mii - 
20. září 2023
19:00

Výjezdní zasedání v Kadani na Chomutovsku podnikla dnes vláda Petra Fialy (ODS). Stejně jako při předchozích výjezdních schůzích v Jeseníku v Olomouckém kraji a Vimperku na jihu Čech se kabinet zabýval regionálními tématy a jednal s místními politiky. Jedním z témat bylo i plánované zahájení těžby lithia v regionu. Fiala uvedl, že v pracovní skupině k těžbě lithia bude mít vláda svého zástupce a udělá vše pro to, aby se těžba mohla spustit.

Fiala se před výjezdním zasedání vlády sešel v Košťanech na Teplicku se zástupci obcí, kterých se dolování těžby litha dotkne. Za zásadní považuje Fiala spolupráci mezi investorem a samosprávou. Těžbu lithia, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategickou surovinu a zásadní pro restart Česka. Připravovaná těžba vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.

Cílem dnešního jednání bylo podle premiéra nastavit takový model komunikace, aby měly kraj a obce dostatek informací.  Právě nedostatek informací o záměru kritizovali starostové. Svůj názor na připravovanou těžbu přišel před schůzkou vyjádřit i občan Teplic s transparentem. „Jedná se o gigantický projekt, se kterým jsme my obyvatelé Teplic nebyli řádně seznámeni, politici to před námi tajili. Je to ohrožení pro celé Teplicko,“ řekl novinářům Josef.

Hlubinné dolování lithia připravuje společnost Geomet, v níž nadpoloviční většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ. Začátek těžby se předpokládá v letech 2026 až 2028. Plánovaná roční produkce je 1,7 až 2,3 milionu tun rudy, ze které se vyrobí přibližně 25 000 tun odběratelem požadované formy lithia, což podle technologie a velikosti baterie odpovídá asi 400 000 až 800 000 elektromobilů. Celková investice do těžby je okolo 14 miliard korun.

Všichni účastníci debaty podle Fialy jednoznačně vyjádřili názor, že si uvědomují důležitost těžby lithia a nechtějí blokovat tento projekt. „Jim jde o to, abychom nastavili podmínky a pravidla a celý projekt tak, aby zohledňoval zájmy obyvatel, občanů a celého kraje.“

Ohledně továrny na autobaterie jsou jednání se třemi investory v pokročilém stadiu. Jeden projekt se týká Plzně-Líní, jeden by mohl být v Ústeckém kraji, řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

Už třetí výjezd

Fila po zasedání vlády také řekl, že očekává, že vláda schválí státní rozpočet na příští rok 27. září. Schodek podle něj bude 252 miliard korun, jak navrhlo na konci srpna ministerstvo financí. Kromě úsporných opatření bude rozpočet obsahovat i investice do dopravní infrastruktury nebo do bezpečnosti.

Fiala řekl, že vláda při projednávání rozpočtu postupuje podle harmonogramu, který jí stanovuje zákon. Podle rozpočtových pravidel musí kabinet do konce září předložit návrh státního rozpočtu Poslanecké sněmovně.

Vláda cyklus výjezdů do krajů zahájila v březnu, kdy jednala v Jeseníku, poté v červnu zavítala do Vimperka na Prachaticku. Na výjezdních zasedáních se také tehdy ministři věnovali hlavně tématům souvisejícím přímo s navštíveným místem či problematikou regionů obecně. Vedle společného zasedání ministři v regionech podnikají i řadu samostatných návštěv podniků, zdravotnických zařízení či organizací.

Jirik-ta ( 21. září 2023 14:22 )

Jílovitá hornina v Kaldeře McDermitt má koncentraci 2.4% Lithia, a je velmi snadno těžitelná i zpracovatelná! Naopak krušnohorský cinvaldit má koncentraci jen 0.45% Lithia.

Jirik-ta ( 21. září 2023 14:09 )

MAP 1746 Finanční hranice pro ekonomicky udržitelnou těžbu lithia je 0.4% jeho obsahu ve vytěžené hornině!!! Těžba na úrovni 0.45% jakou chystá Fiala pro Brusel je považována za vysoce rizikovou, protože při sebemenším výkyvu trhu budou tyto nízko-obsahové těžební komplexy okamžitě prodělečné a na zavření!

Jirik-ta ( 21. září 2023 14:07 )

0,45%
MAP 1783 USA včera zasadily smrtelnou ránu těžbě českého lithia!

6. srpna jsme v analýze MAP 1746 podrobně vysvětlili, proč nelze rentabilně těžit krušnohorské lithium, a proč Fialův plán, nasypat do jeho těžby mnohamiliardové státní dotace, skončí pro ČR ekonomickou i ekologickou katastrofou, na které si namastí kapsy pouze zahraniční kapitál.

Co platilo minulý měsíc, platí tento měsíc dvojnásob!

jajas ( 21. září 2023 12:30 )

Fiala zase vypouští balónek ve smyslu, že pro těžbu udělá "vše". Prdlajz, udělají akorát tak na tom místě bordel, kde se nebude dát žít a obyvatelé budou prchat jinde.....vedle tak velkého těžebního místa nelze bydlet a žít. Takže vše pro to, aby těžili, to věřím že udělají, ale pro ty obyvatele neudělají opět nic....tak ať tak blbě nekecá mimoň....

jajas ( 20. září 2023 17:51 )

Tak hlavní je, být středem pozornosti....to on rád!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa