Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala má narozeniny, oslavil to vizí pro Česko: Naději vidí v čipech, jádru a lithiu

Aktualizováno -
1. září 2023
11:49
Autor: ČTK, Mii - 
1. září 2023
11:16

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. Proto tam musí směřovat velká část strategických investic, řekl dnes na konferenci Česko na křižovatce premiér Petr Fiala (ODS). Problémem Česka je podle něj hlavně absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. Vyzval k dostavbě české dopravní infrastruktury a zásadnímu posílení české energetiky. Fiala na konferenci vystoupil v den, kdy slavní 59. narozeniny. 

„Jsem přesvědčen, že ČR může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy,“ uvedl Fiala.

Fiala očekává, že v dalších týdnech a měsících se v rámci Výboru pro strategické investice odehrají dvě důležité diskuse. Jedna se bude týkat konkrétních legislativních změn, jež usnadní výstavbu dopravní, energetické a síťové infrastruktury. „Bylo by skvělé, kdyby tyto návrhy schválil Parlament už v první polovině příštího roku,“ uvedl. Druhá diskuse se podle něj musí zabývat otázkou konkrétního financování jednotlivých strategických projektů. „Nechci vás tady omračovat velkými čísly, ale v příštích letech půjde řádově o biliony korun,“ dodal.

Fiala řekl, že je mu sympatická myšlenka, že by se měl oddělit dlouhodobý rozpočet na strategické investice od běžného provozního hospodaření státu. „Snaha této vlády o zdravé státní finance ale nesmí být nijak oslabena,“ podotkl.

Narozeninová přání

Na Fialu mezitím mířily přání k narozeninám. Popřál mu například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Milý Petře, od našich akademických dob, kdy ty jsi byl rektorem a já předsedou akademického senátu, se toho mnoho změnilo, ale jedno zůstává. Spolupráce s tebou je vždy na vysoké úrovni, profesionální a věcná. Toho jsem si vždy cenil a je mi ctí být členem vlády, kterou vedeš. Přeji vše nejlepší k narozeninám!,“ napsal na síti X.

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka…  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 4. září 2023 10:52 )

Prdlajz vizi, vypadá i koná jako náměsíčný, nemá žádné spojení s realitou....

ad-ga ( 4. září 2023 08:45 )

Tak už má vizi, signály mu nestačí

pindal ( 3. září 2023 23:20 )

Nic jiného už asi nemáme co by jsme prodali,tak teď se jedná o naší polohu ve středu Evropy.Pokud nám ještě nějaké pozemky patří,tak by jsme je mohli prodat.Vize pro Česko.

pindal ( 3. září 2023 23:06 )

No jo,ale Cimrman říkal,že budoucnost patří aluminiu?

Staroduchodce ( 3. září 2023 08:48 )

Bla, bla,... Fiala z různých zdrojů něco našprtal a myslí si, že od "tabule" mluví žákům školek. Nemá tento ryzí filozof všeho racionální pohled na hospodářský rozvoj státu. K tomu jsou nutní i technicky zdatní vzdělanci, nikoliv šprtalové jakýchsi teoretických pouček. Ať ukončí "chrlení" různých humanistů typu politilogů, sociologů, mudrlantů objevující objevené umění, architektury, apod, dále odborníků na byrokratické "aktivity" platné jen pro ČR, a podobných z nenáročných šprtacích oborů, když to nesvedl v době ročního působení ministra školství ve vládě Nečase. To si jen uhrál tučné dotace pro svoji univerzitu, které utratil do haléře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa