Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala: Hamás neváhá podřezávat a upalovat děti. Naše podpora Izraeli je absolutně důležitá

Aktualizováno -
27. října 2023
15:04
Autor: simao, ČTK - 
26. října 2023
22:33

Petr Fiala (ODS) se v rozhovoru s Michalem Kubalem pro ČT ohlédl za svou cestou do Izraele, kde jednal mj. s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle Fialy je potřeba nyní Izraeli vyjádřit zcela jednoznačnou podporu - bez nějakých „ale“ a „kdyby“. Podpora Izraele je podporou bezpečnosti v Evropě, podporou svobody a západní demokracie jako takové, míní Fiala.

„Absolutně důležitá je naše podpora Izraeli. Ta země je teď hluboce zasažena, psychologicky i fakticky těmi brutálními teroristickými útoky. A potřebuje slyšet, že má ve světě spojence, kteří jí rozumějí, kteří chápou právo Izraele na to, aby se bránil, aby dělala tato země všechno pro to, aby chránila bezpečí svých obyvatel,“ uvedl v ČT český premiér.

„Pro mě bylo důležité a současně velmi těžké se setkávat s těmi lidmi, kteří jsou vlastně oběťmi těch událostí, ať už jsem měl možnost mluvit se zraněnými v nemocnici, nebo s matkou, která se bojí o své dvě unesené děti. Ony jsou to pro nás v podstatě nepředstavitelné příběhy,“ poznamenal Fiala.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem a setkal se s oběťmi války.  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

„Jsem přesvědčen, že teď je potřeba vyjádřit jednoznačnou podporu Izraeli - bez nějakých dalších ,ale‘ a ,kdyby‘. Izrael byl napaden, je to jediná demokracie na Blízkém východě, stát, který dlouhodobě bojuje za svou existenci. Za nic jiného než za právo, aby tam mohli žít lidé v bezpečí. A v těchto těžkých chvílích potřebuje naši jasnou a jednoznačnou podporu,“ zopakoval Fiala.

Fiala: Jsou terčem teroristů, kteří podřezávají a upalují děti

V Izraeli se setkal i s premiérem Netanjahuem a prezidentem Herzogem. Izrael podle Fialy dbá sám na to, aby byly odvetné útoky na Pásmo Gazy přiměřené.

„Izrael na to dbá sám. A jsou velmi opatrní, pokud jde o jejich odvetná opatření. Řekl bych, že sami sebe kontrolují,“ podotkl v ČT Fiala. V Izraeli má hodnotu lidský život, zatímco oni jsou terčem teroristů, kteří „neváhají podřezávat a upalovat děti před očima jejich rodičů“.

Soustředit bychom se proto měli na poskytnutí podpory Izraeli, aby zastavil a zničil Hamás, apeluje Fiala. „Jedině tak bude na Blízkém východě mír, jedině tak nebudeme svědky tak otřesných událostí a jedině tak mohou i do budoucna žít v míru Palestinci. S Hamásem v čele určitě ne,“ míní Fiala.

Negativní roli podle Fialy hraje Írán, který je „možná hlavním klíčem k těm problémům, které se teď odehrávají“. „Do toho si musíme připočítat vliv Ruska, které samozřejmě nemá zájem na tom, aby se situace uklidnila, protože nové centrum světových problémů a konfliktu ruským zájmům a tomu, co dělá na Ukrajině, vyhovuje,“ upozornil Fiala v ČT. „Nemůžeme se na to dívat růžovými brýlemi, ta situace je nebezpečná,“ doplnil Fiala, podle nějž současná situace vytváří „neuvěřitelně nebezpečnou kombinaci“.

Zelenskyj i Netanjahu dělají těžká rozhodnutí, říká Fiala

EU i NATO musí dávat najevo, že jim záleží na míru na Blízkém východě, důležitá je však i americká demonstrace podpory Izraele, aby odradila „případné zájemce o vstup do toho konfliktu a využítí psychologického oslabení Izraele“, upozornil Fiala, podle kterého se nedá úplně dobře srovnávat odlišná situace Izraele a Ukrajiny krátce po napadení, ale v jednom je stejná.

„Rozhodnutí, která dělá prezident Zelenskyj nebo premiér Netanjahu, mají bezprostřední vliv na lidské životy - a nejsou to lehká dilemata. Je potřeba se bránit opakovaným útokům Hamásu, je potřeba se chránit před střelami, chránit obyvatelstvo, je potřeba odpovědět nějakou přiměřenou reakcí Hamásu. Současně máte odpovědnost za zajatce, rukojmí, kteří jsou drženi, jsou to izraelští občané, vidíte i jejich rodiny… To jsou opravdu nesmírně obtížná rozhodnutí pod velkým tlakem,“ dodal Fiala v České televizi.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Poučení ze situace v Izraeli i na Ukrajině plyne i pro Česko, mj. v tom, že pro žití v míru a bezpečí musíme něco dělat - a proto je i důležité být dostatečně silný, být součástí silného společenství, jako je NATO, ale také „nemávat rukou nad tím, že máme zvyšovat výdaje na obranu, ale dělat to, abychom byli dostatečně silní, protože to je jediná záruka, že budeme žít v míru“.

„Ti, co to zpochybňovali - a bylo jich hodně nejen v ČR, ale v celé Evropě, a tvářili se, že se nám nemůže nic stát - tak ti by měli po událostech na Ukrajině a teď v Izraeli přemýšlet nad tím, že nežijeme v bezpečném světě, že bezpečnost skutečně není samozřejmost, že pro ni musíme něco dělat a že víme, co pro ni máme dělat,“ dodal Fiala v rozhovoru s Michalem Kubalem.

Závěry jednání EU obsahují požadavky, kterého chtělo Česko

V pátek pak Fiala zhodnotil evropský summit, kterého se účastnil. Evropská rada podle českého premiéra jednoznačně poukázala, kdo je v konfliktu na Blízkém východě agresorem, potvrdila právo Izraele na sebeobranu a odsoudila útoky palestinského radikálního hnutí Hamás. Jak premiér po skončení summitu v Bruselu dodal, pozice jednotlivých členských států k blízkovýchodnímu konfliktu jsou rozdílné, i proto čtvrteční debata trvala více než pět hodin. Nakonec ale závěry z jednání obsahují podle Fialy všechny požadavky, o které Česku šlo.

Video  Izraelská velvyslankyně pro Blesk: Naprostý šok po útoku Hamásu! Znám někoho, komu zabili syna.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

jajas ( 27. října 2023 20:13 )

Měl se anglinu na té univerzitě více učit­....­....­....­.chy­tráček­....a­le někdo prostě na jazyky nemá "buňky", což takovým narcisům samozřejmě nevadí, hlavně že jsou vidět!

jajas ( 27. října 2023 18:43 )

Péťa je prostě narcisek. Na univerzitě neměl takovou pozornost, jakou má teď...a vo tom to je.....

Jirik-ta ( 27. října 2023 16:46 )

asi tak

9876543 ( 27. října 2023 16:12 )

Je to hrůza,..ale někteří kritikové podpory Ukrajině říkají, že tohle hrůzné s dětmi dělali v roce 2014 i UK.

Jirik-ta ( 27. října 2023 12:03 )

ten si to uvědomuje moc dobře stejně jako zelepukin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa