Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drama při odletu Scholze z Izraele: Delegace musela kvůli raketovému poplachu na zem

Autor: ČTK - 
17. října 2023
22:55

Delegace německého kancléře Olafa Scholze musela dnes před odletem z Tel Avivu do Káhiry kvůli raketovému poplachu urychleně opustit vládní speciál. Informovala o tom televize ProSieben.

Zatímco Scholze odvezli autem do budovy, zbytek delegace byl požádán, aby si lehl na ranveji. Na letišti byl podle svědectví jasně slyšet odpal dvou střel. Po několika minutách se cestující mohli vrátit zpět do letadla a speciál s kancléřem o něco později odletěl do Káhiry.

Scholz dnes při návštěvě v Tel Avivu prohlásil, že Německo bude vždy stát po boku Izraele. Dodal, že Berlín k tomu zavazuje jeho odpovědnost za holokaust.

„Jak jsem řekl minulý týden v Bundestagu, v těžkých dobách má Německo jen jedno místo, a to je po boku Izraele,“ řekl Scholz. „Je důležité dnes zde v Izraeli, v této obtížné situaci, jasně říci: Německá historie a naše odpovědnost vyplývající z holokaustu nám ukládá zajistit existenci a bezpečnost Izraele,“ dodal na společné tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Scholz varoval „všechny ostatní aktéry, aby do tohoto konfliktu nevstupovali“, protože by to byla „velká a neodpustitelná chyba“. Patrně tak narážel na Teherán a libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které již před odletem do Tel Avivu varoval před zapojením se do války na straně Hamásu.

Izraelský premiér Netanjahu po setkání se Scholzem prohlásil, že útok Hamásu představuje „nejhorší zločiny spáchané na Židech od dob holokaustu. Hamás je nový nacista, Hamás je ISIS, v některých případech horší než nacisté,“ dodal Netanjahu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Německý kancléř se do Izraele vydal podobně jako řada dalších západních představitelů po překvapivém a brutálním útoku radikálního hnutí Hamás ze 7. října, který si vyžádal přes 1400 obětí, většinou civilistů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi