Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hrdinu Benjiho (†32) zabil Hamás: Snoubenka v slzách na pohřbu četla svatební slib

Autor: Darina Jíchová, lig - 
17. října 2023
05:00

Z Izraele chodí další a další zprávy o nelítostném masakrování civilistů, kterého se dopouští radikální hnutí Hamás. Jeho ozbrojenci v sobotu 7. října vtrhli do kibuců sousedících s Pásmem Gazy. Izraelská armáda na to odpověděla bombardováním Gazy, na obou stranách stoupají počty mrtvých. Mezi oběťmi je i britsko-izraelský muž Benjamin Trakeniski (†32), známý jako Benji. Extrémisti z Hamásu ho bez slitování zastřelili, když se snažil pomáhat zraněným, uvedl list Daily Mail.

Benji, který jinak žije v Tel Avivu, byl zrovna v kibucu Be'eri, kam vpadl Hamás. Když viděl krvavá zvěrstva Hamásu, rozhodl se pomoct zraněným a začal je evakuovat. Jenže ho přitom zastřelili členové Hamásu. Nejen jeho známí ho v kondolencích pro rodinu a přátelé označili za hrdinu, který se pokoušel zachránit životy nevinných lidí.

Benji měl před svatbou, ženit se měl v dubnu 2024. Místo toho jeho milovaní, včetně snoubenky – tatérky Rotem – připravovali pohřeb. Zlomená Rotem nad jeho hrobem pronesla svatební slib, který si pro něj připravila. „Benji měl pozitivní přístup k životu, byl nesmírně čistá a vlídná duše. Vždycky chtěl pomáhat druhým, jak žil, tak zemřel. Jako hrdina, který v Be'eri zachránil nespočet životů,“ komentoval jeden z jeho přátel.

„Lidé na pohřbu brečeli, slyšet otce odříkávat kaddiš pro své dítě je ta nejhorší srdce trhající věc na světě. A pak přišla Rotem se svým dojemným vyznáním, které psala pro jejich svatbu. Plakala a my všichni plakali s ní,“ přidal se další. Pohřbu, který se konal ve čtvrtek 12. října, se mimo jiné účastnil i bývalý ministr pro národní bezpečnost Avigdor Kahalani, který v minulosti velel 7. brigádě, v této jednotce sloužil i Benji. Kahalani vyzvedl Benjiho hodnoty a statečnost.

„Právě jsem se dozvěděl, že můj bývalý student major Benji Trakeniski byl zabit Hamásem, když bránil civilisty. Osobně jsme se nikdy nesetkali, na můj seminář chodil v době covidu, takže online. Mluvili jsme spolu přes zoom. Pamatuji si jeho úsměv, jeho humor i zvědavost. Odpočívej v pokoji, Benji. Bůh žehnej jeho památce,“ uvedl Benjiho bývalý učitel z Reichmanovy univerzity Tommy Steiner.

Záběry z kibucu Be'eri šokovaly celý svět, radikálové z Hamásu chodili od domu k domu a brutálně zabíjeli celé rodiny. Pálili do nich hlava nehlava, rozšířené jsou i zprávy o nelidských ohavnostech, kterých se dopouštěli na dětech včetně miminek. Lidé prosili o život, ale Hamás neměl slitování. Izraelský generálmajor Itaj Veruv vypověděl, že do jednoho z krytů, kde se skrývali teenageři včetně 15 dívek, hodil Hamás granát. „V krytu všichni zemřeli,“ informoval. V této situaci se snažil Benji pomoct, bohužel při tom ztratil vlastní život.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi