Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v kibucu: Mámu a tátu zabili, desetiměsíční dvojčátka Hamás ušetřil. Našli je živé v postýlce

Autor: mav - 
16. října 2023
05:00

Guy a Roi Berdichevsky byli nalezeni ve svých postýlkách více než 12 hodin poté, co ozbrojenci zavraždili jejich rodiče Itaje a Hadar. Soused je celou dobu slyšel plakat, proti obklíčení přesilou však neměl šanci zakročit.

Kibuc Kfar Aza poblíž Pásma Gazy se stal dějištěm jedněch z nejhorších masakrů civilistů při překvapivém výpadu Hamásu a spol. do Izraele. Podle The Times of Israel tam vtrhlo na sedmdesát ozbrojenců a povraždili víc než stovku civilistů - každého sedmého obyvatele městečka. Mezi nimi bylo i mnoho kojenců a dětí. Některé oběti měly svázané ruce a těla byla spálena k nepoznání.

Z nějakého důvodu teroristé ušetřili dva kojence, zatímco jejich mámu a tátu nelítostně popravili. Děti jsou nyní v bezpečí v péči své rodiny - a jejich pozoruhodné přežití nabízí vzácný symbol naděje, píše britský nedělník Mail on Sunday.

Inbar Rozenfeld žije v nedalekém městě. Naposledy se mu jeho sestra Hadar ozvala onu sobotu 7. října v 6.45 ráno - to mu napsala, že na kibuc zaútočili. Až později se dozvěděl, jaký osud jeho příbuzné postihl. Táta Itaj (†30) stál mezi postýlkami synků a snažil se je chránit. Stejně stará máma Hadar dostala v kuchyni kulku do hlavy.

Soused manželů Ido Šamriz se skrýval ve svém krytu a dvanáct hodin slyšel pláč chlapců - ale nemohl za nimi, protože dům byl obklíčen teroristy. „Venku jsem slyšel arabštinu,“ popsal Ido. „Teroristé seděli na mém balkoně, před mými dveřmi.“ Napřed s nimi Ido coby člen bezpečnostního týmu kibucu bojoval a nejméně jednoho z nich prý zabil, ale pak se před přesilou stáhl do bezpečí krytu.

V osm hodin večer, když už byl vzduch čistý, se připojil k armádnímu komandu, které konečně dorazilo. „Děti byly tak šťastné, že je někdo drží, že nejsou samy,“ popsal soused. „Líbal jsem je a objímal, ale armáda mi řekla, že není čas na emoce a že je musí rychle odvést.“ V kibucu se totiž střílelo až do úterka.

Zdrcená rodina dvojčat nyní dělá vše pro to, aby je utěšila. „Představují světlo v této temné době. Jedinou radostí v tomto příběhu je přežití dvojčat," řekl strýc Inbar. Ačkoli jsou děti fyzicky nezraněné, touží po svých zavražděných rodičích. „Chtějí vidět známé tváře. Protože jsou tak malí, jsou zvyklí na zvuky hlasů svých rodičů, na vůně, takže je těžší než obvykle je uspat. Potřebují útěchu svých rodičů."

Video  Hamás připravoval útok na Izrael několik měsíců.  - Hamás
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 16. října 2023 14:57 )

Třeba to nebyly židovské děti, ty by neušetřili. V kibucech může žít kdokoliv, kdo tam žít chce jejich stylem života. Panuje tam opravdový komunismus. Všechno je společné, sdílené, nikdo nic nevlastní. Obyvatelé dělají vše společně, pracují většinou v zemědělství, aby byli soběstační, dostanou ubytování a stravu ve společných jídelnách, nedostávají plat jen malé kapesné. Může tam přijít žít kdokoliv i cizinci.

2358abc ( 16. října 2023 13:06 )

Poslt ty tri hnupy k rucnikarum, asi taky preferujo kozy a vovce, na zensky totiz nemaji

RASPUTIN ( 16. října 2023 06:46 )

Palec nahoru Hamásu za projevenou lidskost

Zobrazit celou diskusi