Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující snímky z nemocnic v Pásmu Gazy: Zraněné děti čekají na ošetření, na ulici se hromadí těla

Autor: rc, ČTK - 
15. října 2023
05:00

Protiúder Izraele na Pásmo Gazy si vyžádal stovky obětí a další tisíce lidí utrpělo zranění. Izraelská armáda uvedla, že v noci na pátek 13. října provedla zhruba 750 vzdušných úderů na pozice radikálního hnutí Hamás, jež minulou sobotu zaútočilo na jižní Izrael. Na fotografiích z nemocnic v Gaze jsou vidět zraněné děti, které čekají na ošetření v přeplněných a rozbombardovaných nemocnicích. Nemocnice se navíc potýkají s výpadky elektřiny. Izrael v rámci odvetných útoků vyhlásil blokádu a do oblasti přestal dodávat potraviny, vody, léky a palivo. Podle mezinárodních humanitárních organizací hrozí, že se nemocnice „promění v márnice“.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy uvedlo, že při izraelských náletech od 7. října zahynulo přes 1500 Palestinců a dalších více než 6600 bylo zraněno.

Svět obletěly děsivé snímky, které vznikly v místních nemocnicích. Ve špitálu Shifa v Gaze bylo ve středu 11. října přijato k ošetření několik dětí. Na jednom ze snímků jsou vidět dvě dvě nejmenované holčičky, které leží na nemocničním lůžku. Obě dvě jsou od prachu po bombardování a jedna z nich má na hlavě viditelné zranění.

Na dalším snímku ze stejné nemocnice je vidět zdravotník, který v náručí nese zraněné batole. Tři zraněné holčičky byly vyfotografovány, když seděly na lůžku a čekaly na ošetření. Jedna z nich byla potřísněna krví. Plačící zraněná holčička byla přijata k ošetření v nemocnici u uprchlického tábora Rafah v jižní části Pásma Gazy. Ošklivé zranění utrpěl chlapec, který byl ošetřen ve čtvrtek 12. října v nemocnici Nasser. Dítě mělo obvázanou hlavu, další má sešité rány na obličeji. Jak uvádí americká televize Sky News, před nemocnicí Shifa se hromadí pytle s mrtvými těly. 

Z nemocnic budou márnice

Izrael navíc v rámci odvetných akcí vyhlásil blokádu Gazy. Do oblasti přestal dodávat palivo, vodu, potraviny i léky. Jak uvádí britský deník The Sun, ve středu jediná elektrárna v Gaze přestala dodávat elektřinu. Lidé se tak musí spoléhat na soukromé generátory. Katarská televize uvedla, že mezinárodní humanitární organizace tvrdí, že hrozí, že „nemocnice se promění v márnice“.

„Jak Gaza přichází o energii, nemocnice ztrácejí energii, což ohrožuje novorozence v inkubátorech a starší pacienty na kyslíku. Zastaví se dialýza ledvin a nebude možné provádět rentgenové snímky. Bez elektřiny hrozí, že se nemocnice promění v márnice,“ uvedl Fabrizio Carbioni, regionální ředitel Červeného kříže na Blízkém východě pro katarskou televizi al-Džazíra. „Rodiny v Gaze už mají problém s přístupem k čisté vodě,“ dodal.

Video  Návrhářku šperků Moran Yanaiovou unesli ozbrojenci Hamásu.  - X (dříve Twitter)
Video se připravuje ...

 

e.lesanova ( 16. října 2023 16:50 )

Tak "nemocná" nám předvedla Jak prý nemá vypadat terorismus...hokej v hlavě, co??

RASPUTIN ( 16. října 2023 06:57 )

Máte pravdu, již ve "školce" se učí bránit svoji zem proti židovskému agresorovi. U nás se zatím učí chodit na stejné WC pro chlapečky a pro holčičky.

Marek Badatel ( 15. října 2023 19:37 )

Pásmo Gazy je 41 km dlouhé, 6 až 12 km široké a má celkovou rozlohu 365 km2. Na jihozápadě sousedí u města Rafah s Egyptem.
Mezi problémy životního prostředí patří rozšiřování pouští, zasolování sladké vody, čištění odpadních vod, nemoci přenášené vodou, degradace půd a vyčerpání a kontaminace podzemních vodních zdrojů. Máte pocit že je možné sednout na Bus a jen tak odjet? Nebo se přesunout kousek dál a udělat si táborák?

Marek Badatel ( 15. října 2023 19:34 )

Kalifornie NENÍ pásmo Gazy. Palestinci NEJSOU Američané. Pletete si jablka a hrušky.

Marek Badatel ( 15. října 2023 19:33 )

Akorát by je nahnali do menšího prostoru kde by je mohli lépe a snáze zlikvidovat "v zájmu vlastního práva na sebeobranu". Já bych se zakopal všude kde by to šlo na jejich místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání