Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká lékařka Kristina (38) v Izraeli: Mám zákaz odjet!

Autor: swp, bar - 
12. října 2023
14:24

V Izraeli žije už deset let, pracuje tam jako lékařka. Češka Kristina Zaslavsky (38) teď v Tel Avivu denně zažívá raketové útoky a strach. Blesku popsala, že jako státní zaměstnankyně nesmí zemi opustit. Snaží se alespoň o záchranu své rodiny, hlavně svých malých holčiček. 

„Válku zažíváme každých několik měsíců, jsme zvyklí na sirény, rakety a úkryty. Teď je to ale hotové peklo. Běhají tady teroristé, vyvražďují celé rodiny, uřezávají hlavy dětem,“ zoufá si maminka Emmy (6) a Elly (2).

Navíc je u ní zrovna na návštěvě maminka (65) z Prahy. „Já odletět nemůžu, byla bych braná jako zrádkyně a hrozilo by mi trestní stíhání. Už nikdy bych se nemohla vrátit,“ vysvětluje s tím, že se snaží o záchranu rodiny. Jenže ani to se nedaří.

„Mysleli jsme si, že se to jako vždy uklidní. Pokoušíme se najít letenky do jakékoliv země v Evropě, jenže ty jsou vyprodané. Zůstávat zde s malými dětmi je ale velmi nebezpečné,“ bojí se Kristina.

nemocna ( 14. října 2023 01:22 )

Může si zato sama neměla tam odjed, žít a pracovat přes stálé ohrožení, ohrozila tím nejen sebe ale i své děti, její manžel je dospělý měl na vybranou co dělat, kde žít, ale děti ne, ty byly nucení žít tam s ní a ted je poslala sem do bezpečí k prarodičům, měla zůstat tady a mohla žít s dětmi v klidu, bezpečí i se svými rodiči, nevím co všichni hledají v zahraničí -více peněz, větší teplo, moře? přednější je klid a bezpečí i když ted to už také není takové jak když byly uzavřené hlídané hranice, mělo by se to vrátit a hranice stále hlídat vojskem, bylo by konec s migranty, pašování drog, zvířat, dětí, nemocemi, štěnicemi a blechami

žanyn ( 13. října 2023 19:58 )

Zřejmě účelový Ubožák, co nepozná Ukrajince od Rusa.Oni se totiž všichni ti obyčejní Ukrajinci za svou státnost nestydí a klidně ji uvedou.

žanyn ( 13. října 2023 19:53 )

Nejsmutnější na všem je, že před lety žili i v JJeruzalémě v klidu vedle sebe jak Židé, tak Muslimové i Křesťané. A za Rakouska Uherska onern Ali Musa byl dokonce muslimy váženým a uznávaným i chráněným člověkem. Když to porovnáte s dneškem, lze jen povzdech - Kam že to dnes ten svět spěje. A kdo za to může...

Jiří Zvěřina ( 13. října 2023 05:37 )

"Už nikdy bych se nemohla vrátit,“ vysvětluje... No a co??? To je teda důvod...

lucie13 ( 13. října 2023 01:55 )

Zobrazit celou diskusi