Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překvapivé vpády Hamásu: Proč se izraelská armáda nechala zaskočit?

Autor: mav, lig - 
12. října 2023
05:00

Izraelská armáda se má neustále na pozoru, tajné služby představují světovou špičku, země vyvíjí nejmodernější sledovací technologie… A stejně to všechno nezadrželo komanda Hamásu a jejich brutální víkendové řádění. Co se stalo?

„Armáda jako síla rychlé reakce naprosto selhala,“ komentoval pro BBC jeden z Izraelců a poukázal na to, že některé z napadených vesnic se musely spoléhat na vlastní civilní ochranu, než se dočkaly příjezdu vojáků.

Překvapení, rozsah a rychlost výpadů z Pásma Gazy přemohly obranu nejednotnou a nepřipravenou. Právě překvapení bylo při útoku Hamásu klíčové.

Izraelské zpravodajské službě se nepodařilo proniknout do plánování útoku ze strany Hamásu. Zdá se, že teroristická organizace dlouhodobě a systematicky klamala, takže snad u izraelských analytiků vyvolali dojem, že není schopna nebo ochotna provést takový ambiciózní útok. Členům se dařilo komunikovat v utajení, patrně se vyhýbali elektronickým cestám a byli ve spojení postaru.

„O hodině H věděla jen hrstka velitelů Hamásu,“ uvedl pro agenturu AP Alí Barakeh, jeden z exilových vůdců Hamásu pobývající v Libanonu.

Překvapen byl nakonec i Hamás. „Tak velký kolaps jsme nečekali,“ komentoval Barakeh. „Plánovali jsme dosáhnout nějakých zisků a vzít zajatce, abychom je vyměnili. Tato armáda byla papírovým tygrem.“

Špatný odhad analytiků

„Izrael je v neustálé pohotovosti a připraven kdykoli vyrazit do boje. Stále ve střehu. Je zřejmé, že došlo k jisté nepřipravenosti, pravděpodobně k chybě v analýze a odhadu ze strany izraelských zpravodajských služeb, ale také v přípravě izraelských speciálních sil. Zdá se, že samotná izraelská armáda je v šoku,“ komentoval pro televizi France 24 David Khalifa, specialista na Blízký východ z Nadace Jeana Jaurèse.

„Mluvíme o komandech Hamásu – speciálních jednotkách operujících hluboko na izraelském území – s modem operandi skutečné armády. Jsou zocelené bojem, vycvičené a vybavené moderními taktickými prostředky a bojují na několika místech najednou. Útok byl trojrozměrný; probíhal na souši, na moři i ve vzduchu. To je pravděpodobně to, co Izraelce překvapilo,“ soudí Khalifa.

Video  Útok pozemních jednotek Hamásu na Izrael  - Twitter
Video se připravuje ...

Masakry začaly raketovým bombardováním. Oproti minulým vlnám takovéhoto ostřelování však tentokrát šlo o krytí dalších složek útoku. A vedle raket odstartovaly i drony teroristů, jež udeřily na pozorovací zařízení Izraelců na hraničním plotě.

„Izrael je země, která si zakládá na svých technologiích, aby předvídala hrozby a neutralizovala je dřív, než se objeví. Je zřejmé, že zde byl problém, pokud jde o předvídání, a pravděpodobně i problém při analýze úrovně ohrožení. Scénář, který izraelské zpravodajské služby očekávaly, byl invaze ze severu přes Hizballáh v jižním Libanonu,“ dodává Khalifa.

Hraniční bariéru se teroristům podařilo překonat možná až na 80 místech – a do Izraele vystartovaly pickupy či motorky se stovkami, spíše tisícovkami ozbrojenců. Vidět byly dokonce i motorové padákové kluzáky (paragliding).

Velitelská stanoviště izraelské armády nebyla v sobotu ráno v největší síle – byl nejen šábes, ale ještě náboženský svátek. Tak pestrý a široký rozsah úderů zjevně ranní služby zaskočil a způsobil chaos.

Teroristům se dařilo pronikat nejen do nebráněných kibuců, dobývali i jen lehce střežená vojenská stanoviště. Někde se mohli chlubit i ukořistěnými tanky.

„Zdá se, že obrana byla nejednotná – izraelské bezpečnostní a obranné síly se v posledních měsících více soustředily na Západní břeh Jordánu než na Gazu, což mohlo vést ke vzniku mezer,“ komentuje BBC. „A Hamás mohl počítat s tím, že rozpory v izraelské společnosti kvůli politice premiéra Benjamina Netanjahua ještě více rozptýlí pozornost bezpečnostních složek.“

Díry v obraně navíc dokázal Hamás udržet dost dlouho na to, aby se jimi bojovníci vrátili i s rukojmími.

Když Usáma bin Ládin zosnoval monstrózní útoky al-Káidy 11. září 2001 na New York a další americké cíle, americká supervelmoc si nedokázala představit, že by takto ničivě šla použít civilní letadla. „Selhání představivosti,“ říkalo se tomu. Stejné selhání teď nejspíš přišlo v Izraeli – jeho strážci si nedokázali představit, že by teroristé dokázali zosnovat tak ambiciózní útok. A tak úspěšný.

arbitr ( 14. října 2023 14:25 )

Překvapivé vpády - proč se Izraelci nechali zaskočit:
Pokud cvičili přepadení cca rok a půl, pak šlo o mimořádně logisticky utajenou operaci vybraných komand pro všechny ostatní teroristy Hamásu - ale jak se nyní ukazuje- i před "spojenci" z Iránu, Sýrie či Libnonu. Pokud americká rozvědka nyní prohlásila, že "Írán byl očividně akcí zaskočen" - pak předcházející informace o jeho zapojení byla dezinformační propaganda?
Účastníci cvičili zřejmě odděleně, nevyužívali běžné spoje a byli izolováni od ostatních, protože Mosad má v strukturách "své oči a uši" - jak se vyjádřil jeden z představitelů.
Asi podobně pracovalo komando 11.září...
Kolik buněk v Evropě zatím "spí" a kolik teroristů (= uprchlíků z Gazy s falešnými papíry) přivítáme a hmotně zabezpečíme?

Ford Henry ( 12. října 2023 15:24 )

Tam není nic moc co řešit. Vzhledem k tomu že se zaměřili jen na civilisty, aby pozabíjeli co nejvíc lidí a střetu s vojáky se vyhýbali. Těch pár propagačních videi jak utočí na vojenské stanoviště kde bylo pět a půl spících vojáků nemění že cílem byli civilisti, kteří se dobře střílí. Ti ručníkáři se kolem hranic potloukají pořád. Kdyby měli pokaždé spustit alarm tak by na to nikdo nereagoval.

RASPUTIN ( 12. října 2023 10:41 )

Ja řekl šéf Izraele, připravujeme konečné řešení

turista.z. ( 12. října 2023 10:37 )

To neriskne. Izrael ma atomovou zbrañ.

Menhira ( 12. října 2023 10:02 )

Při profesionalitě Mosadu a izraelské armády se nabízí jediná možnost, vše bylo předem připraveno a někdo tomu napomohl....

Zobrazit celou diskusi