Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Netanjahu konflikt neustojí, jeho vláda padne, míní expert. A co je teď největší obava?

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
11. října 2023
05:00

Pro současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je rozsáhlý a brutální útok, který proti Izraeli podniklo palestinské extremistické hnutí Hamás, zásadní politickou porážkou. Uvedl to Jakub Záhora, výzkumný pracovník Institutu politologických studií FSV UK, podle kterého situace časem povede k pádu Netanjahua a jeho vlády. Izraelský premiér si budoval image člověka, který bezpečnosti rozumí, a nyní selhal. Záhora pro Blesk Zprávy také promluvil o tom, jak dlouho asi Hamás útok připravoval a zda hrozí zapojení dalších radikálů – libanonského hnutí Hizballáh.

Jak dlouho Hamás takový útok plánoval?

Podle analýz, které jsem četl, to byly měsíce příprav. To, co se stalo, je naprosto nečekané, z hlediska Hamásu je to úspěch. Skoro se ani nedalo očekávat, že bezpečnostní složky (izraelské, pozn. red.) selžou tímto způsobem. Ten masakr civilního obyvatelstva i to násilí, ke kterému došlo v izraelských komunitách, je opravdu šokující pro izraelskou veřejnost.

Pomáhal hnutí Hamás Írán? Amerika tvrdí, že o tom přímé důkazy nemá, ale zároveň se o pomoci spekuluje.

Írán dlouhodobě podporuje hnutí Hamás – finančně, tréninkem, expertízou atd. Co se týče toho, jestli Teherán věděl o tom plánovaném útoku, to se opravdu neodvážím spekulovat, k tomu nemám žádné informace. Myslím, že je má poměrně dost málo lidí. Ale ta skutečnost je, že prostě Írán dlouhodobě podporuje Hamás a že by Hamás bez podpory Íránu nedokázal všechny ty operace plánovat ve stejném rozsahu.

Je možné, že nastalé situace využije libanonské islamistické hnutí Hizballáh a taky podnikne vpád do Izraele?

To je jedna z největších obav. Respektive ty obavy se týkají jednak izraelské reakce v Pásmu Gazy, která bude podle všeho také bezprecedentní a bude stát tisíce, ne-li více životů palestinských civilistů v Pásmu Gazy, ale ta druhá velká otázka je, co v této situaci bude dělat Hizballáh. Odpálili několik min. Nicméně je obava, že se zapojí ve větší míře, a to odpalováním raketového arzenálu, který je ještě nesrovnatelně vyšší, než má Hamás. K tomu zatím nedochází (od vzniku rozhovoru odpálil Hamás několik raket na Izrael v reakci na údajnou smrt čtyř svých členů, o rozsáhlý útok nešlo, pozn. red.). Zatím to vypadá na lehký optimismus, asi probíhají debaty jak uvnitř Hizballáhu, tak uvnitř Hamásu, i mezi Hizballáhem a Hamásem. Hamás vyzval mimo jiné Hizballáh, ale i další hnutí, aby se zapojily do boje proti Izraeli, ale zatím k tomu podle všeho nedochází.

Ohrožuje tato situace pozici izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, nebo ho může naopak posílit?

Krátkodobě to určitě povede ke stmelení Izraele, kdy už dochází k jednání o sestavení vlády národní jednoty, do které by vstoupila i současná opozice a Izraelci se nepochybně postaví za rozhodnutí vedení armády vůči Hamásu a vůči Gaze. Nicméně dlouhodobě, tím jak je to nepředstavitelné selhání, tak to Netanjahua musí zasáhnout. Je to pro něj zcela zásadní politická porážka či zásadní politický problém, protože on postavil více méně celou svou politickou kariéru na tom, že je člověk, který rozumí bezpečnosti a který dokáže zajistit bezpečnost pro Izraelce a Izraelky.

Z izraelského pohledu se to do velké míry dařilo. Izraelsko-palestinský konflikt vůbec nebyl řešen na diplomatické úrovni, byl manageován bezpečnostně, nicméně od konce druhé antifády v roce 2005 Izraelci zažívali ve vlastní Izraeli z větší části klid a mír. Ale to, k čemu došlo teď, zcela narušuje image, kterou si Netanjahu budoval. Takže si neumím představit, že by nevedlo k jeho politickému pádu, jakkoliv Netanjahu několikrát ukázal, že dokázal přežít sérii obžalob. Ale tohle je natolik významná věc, že to, že to nebude mít dopad na něj a na současnou vládu, si neumím představit.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

cid2000 ( 11. října 2023 09:13 )

....možná je vše jinak vážení,.....možná to jsou jen vše vnitřní intriky připravené Izraelem....vnitřní boj o moc v Izraeli a vyšachování jedné strany druhou pomocí Hamásu, který se jim pouze hodil do krámu !!! Nic není náhoda ! Někdo úmyslně v Izraeli objetoval své občany pro své politické cíle, moc, vliv atd.....možná někdo chtělaby se Bibi Netanjahu dostal do této prekérní situace nebo to mohl se svou partaí spunktovat sám aby definitivně vyřešil palestince nebo akci na Irán spolu s USA,....je mnoho verzí.....

lampasak frankachaka ( 11. října 2023 08:34 )

má domněnka je: že buď bude svržen a jeho Vláda, a nebo ODSTRANĚN / OTRÁVEN dříve než napáchá nedozírné CELOSVĚTOVÉ Škody !

lampasak frankachaka ( 11. října 2023 08:32 )

Svatá Válka - ZAČALA !

- přesně jak jsem předpověděl vydala Arabská země prohlášení o celosvětovém spojení Muslimů proti Židům !!! Kritika na Izrael je i s Turecka čehož sem se obával !


a Kdo za to může ? Netáhlo - Netanjahu který vleče Svět do války !

Zobrazit celou diskusi