Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Líbám jim ruce, ale Írán do útoku Hamásu zapojen nebyl, tvrdí Chameneí. Expert: Mají zájem, aby Izrael trpěl

Autor: ČTK, simao - 
10. října 2023
11:38

Teherán nebyl zapojen do víkendového útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael, prohlásil dnes podle agentury Reuters íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Dodal zároveň, že je ale na Palestince hrdý a podporuje je. Bývalý důstojník izraelské tajné služby Mosad Haim Tomer pro BBC uvedl, že nejméně ze 75 procent šlo o nezávislé rozhodnutí šéfů Hamásu, kteří se však do Íránu létali radit. A Írán, který má podle Tomera vlastní zájem o to, aby Izrael trpěl, platí za sponzora a poskytovatele vybavení pro teroristy z Gazy.

„Příznivci sionistického režimu a další osoby v posledních dvou nebo třech dnech šířili fámy, včetně toho, že za touto akcí stojí islámský Írán. Jsou nepravdivé,“ uvedl Chameneí.

Uvítal ale to, co označil za „nenapravitelnou“ vojenskou a zpravodajskou porážku Izraele. „Líbáme ruce těm, kteří útok na sionistický režim naplánovali,“ prohlásil Chameneí ve svém prvním televizním projevu od útoku.

Írán opakovaně prohlásil, že se nepodílel na útocích, při nichž ozbrojenci skupiny Hamás v sobotu zabili 900 Izraelců, desítky dalších unesli a tisíce zranili. Při izraelských odvetných úderech bylo podle Hamásem ovládaných úřadů v Pásmu Gazy zabito bezmála 700 Palestinců. Izrael také uvedl, že zlikvidoval stovky teroristů na svém území.

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena nejsou důkazy svědčící o íránském zapojení do nynějšího útoku proti Izraeli. Ministr ale poukázal na dlouhodobou spolupráci Teheránu a Hamásu.

Pomoc íránských revolučních gard?

List The Wall Street Journal (WSJ) mezitím napsal, že se na přípravách útoku Hamásu od srpna podílely íránské revoluční gardy. Pokud by se zapojení Íránu potvrdilo, zvýšilo by to riziko širšího konfliktu na Blízkém východě. Vysoce postavení izraelští bezpečnostní představitelé totiž už dali najevo, že pokud bude Teherán shledán odpovědným za smrt Izraelců, zasáhne Izrael proti íránskému vedení.

BBC: Íránští vůdci oslavují, ale účast odmítají

„Zatímco íránští vůdci oslavovali a chválili útoky, rychle odmítali účast,“ uvedl korespondent BBC Paul Adams. Upozorňuje na to, že Teherán je mnoho let jedním z hlavních sponzorů Hamásu a poskytuje mu „finanční pomoc a obrovské množství zbraní včetně raket“.

„Izrael se léta snaží narušit íránské zásobovací trasy do Gazy, které zahrnují Súdán, Jemen, lodě v Rudém moři a beduínské pašeráky na Sinajském poloostrově, kde platí zákony. Jako jeden z nejnesmiřitelnějších nepřátel Izraele má Írán zjevně vlastní zájem na tom, aby židovský stát trpěl,“ míní Adams.

Exdůstojník Mosadu: Vůdci Hamásu létali do Íránu

„Řekl bych, že není příliš mnoho předpokladů, že je do toho (přímo) zapojen Írán,“ uvedl přitom pro BBC Haim Tomer, bývalý vysoký důstojník izraelského Mosadu. Spekulace o přímém zapojení Íránu považuje za „trochu těžkopádné“.

Rozhodnutí o útoku na Izrael však vidí jako „nejméně ze 75 procent nezávislé rozhodnutí vedení Hamásu“. „Ano, je pravda, že Írán je poskytovatelem vybavení pro Hamás číslo jedna a že je cvičili v Sýrii, a dokonce údajně i přímo v Íránu. Viděli jsme navíc lidi jako Sálih al-Arúrí (jeden z šéfů vojenského křídla  Hamásu) a další vůdce Hamásu létat tam a zpět mezi Libanonem a Íránem a pořádat schůzky, včetně setkání se samotným Chameneím,“ dodal Tomer.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Athina ( 10. října 2023 16:42 )

mate úplnou pravdu. A takovýto člověk si jen tak volne píše bez toho aby admini nějak zakrocili…je evidentní, ze tento bulvární plátek má dvě měřítka, zkuste napsat něco o UA a uvidíte jak vás bloknou. Buď vyměnili adminy za AI a nebo někdo zaspal na směně…

Jaroslav Vašíček ( 10. října 2023 15:19 )

Mimo jiné Palestinci nejsou žádní hrdinové,jsou to proradní zbaběli vrazi,kteří nejradějí vraždí lidi neozbrojené a bezbranné.Můj strýc, který za války bojoval v západní armádě o nich říkal,že jsou velcí hrdinové,když je jich tak deset na jednoho a ještě neozbrojeného.

Jaroslav Vašíček ( 10. října 2023 15:09 )

Kromě toho ty "dvojčata si Američané odstřelili sami,že? Pane Bože, do čehos to duši dal?

Jaroslav Vašíček ( 10. října 2023 15:06 )

Franto, jsi chudák,který má v hlavě takový bordel,který nikdo i se sebelepší vůlí nedá do pořádku.Mimo jiné ty jsi antisemita,že?

Jirik-ta ( 10. října 2023 12:45 )

antisemiti - semiti izrael, palestina, všechno jedno.

Zobrazit celou diskusi