Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klíčový průlom na frontě: Ukrajinci prorazili hlavní obrannou linii Rusů u Záporoží

Autor: ČTK, swp - 
22. září 2023
11:16

Ukrajinská obrněná vozidla operují za poslední linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti, píše ve své poslední zprávě o vývoji bojů americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v současné době pronikají touto obrannou linií, byť analytici institutu zatím nejsou schopni posoudit, zda Ukrajinci ruskou obranu už zcela prolomili. K podobnému závěru došel deník The Wall Street Journal (WSJ), který tento vývoj bojů označil za významný milník v tři a půl měsíce trvající ukrajinské protiofenzivě, jejímž cílem je rozetnout pozice ruské okupační armády na dvě části.

Ukrajinské ozbrojené síly prorazily s obrněnými vozidly hlavní ruskou obrannou linii na jihovýchodě země, píše WSJ. Jednotky vyslané Kyjevem překonaly protitankové překážky včetně příkopů a betonových bloků známých jako dračí zuby u obce Verbove v Záporožské oblasti, což umožnilo projet obrněným vozidlům, cituje list nejmenovaného zástupce ukrajinských vzdušně-výsadkových sil v oblasti. Průlomu podle WSJ nasvědčují dostupná ruská videa, na nichž jsou vidět dělostřelecké útoky na ukrajinské vozy.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Ukrajinští vojáci se nyní snaží průlom, který WSJ popisuje jako omezený nebo malý, rozšířit. Rusové ostřelují oblast dělostřelectvem a podnikají protiútoky. Ukrajinské jednotky prý utrpěly těžké ztráty. „Prosazujeme se. Ničíme je. Ale ta cena...,“ řekl listu dříve zmíněný ukrajinský voják. Pokud se však Ukrajincům podaří vytvořit pevnou oporu, mohli by se snažit dostat mezerou další obrněná vozidla a proniknout do méně opevněných míst, konstatuje americký deník.

„Ukrajinská schopnost přivést obrněná vozidla k nejhrozivější ruské obraně určené k jejich zastavení, projít skrze ni a operovat s vozidly poblíž připravených ruských obranných pozic jsou důležitými známkami pokroku v ukrajinské protiofenzivě,“ upozorňuje ISW, který se ve své analýze opírá o geolokační záběry zveřejněné ve čtvrtek. Ty naznačují, že ukrajinská obrněná vozidla postoupila jižně od ruských protitankových příkopů a dračích zubů, které jsou součástí třívrstvé ruské obranné linie, a zapojila se do omezeného boje západně od obce Verbove.

Je to první zpozorovaný případ, kdy ukrajinské ozbrojené síly operují s obrněnou technikou za ruskou třívrstvou obranou, píše dále institut, který však zároveň upozorňuje, že není jasné, zda Ukrajinci tyto pozice udrží. Poslední vývoj bojů v tomto úseku fronty však podle něj naznačuje, že ukrajinská armáda zabezpečila svůj průlom prvních dvou linií ruské obranné vrstvy v regionu natolik dostatečně, aby skrze něj mohla vyslat obrněné vozy.

Video  Ruské ostřelování v Záporoží  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa