Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nové dějství boje o Bachmut: Ukrajina významně postupuje, u Rusů vládne chaos

Autor: ČTK, lig - 
8. července 2023
11:01

Po červnovém útlumu se v posledních sedmi dnech opět odehrávají jedny z nejintenzivnějších bojů na frontě v okolí východoukrajinského Bachmutu. Ve své analýze to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) dosáhla ukrajinská armáda v oblasti Bachmutu takticky významných úspěchů a v pátek pokračovala v protiofenzívě v nejméně třech dalších sektorech.

Geolokační záběry zveřejněné ve čtvrtek naznačují, že ukrajinské síly dosáhly takticky významných zisků v okolí obce Jahidne ležící severně od Bachmutu, uvádí americký institut. Upozorňuje také mimo jiné na sdělení mluvčího ukrajinského generálního štábu Andrije Kovaleva ohledně částečného úspěchu u obce Kliščijivka ležící jihozápadně od města.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že ukrajinská armáda získala znovu kontrolu nad dříve ztracenými pozicemi u Bachmutu, blíže je nespecifikoval.

„Ukrajinské síly dosahují stabilních zisků jak severně, tak jižně od Ruskem ovládaného města,“ domnívá se britský resort obrany ohledně bojů u Bachmutu. „Ruští obránci se velmi pravděpodobně potýkají se špatnou morálkou, směsí nesourodých jednotek a omezenou schopností najít a zasáhnout ukrajinské dělostřelectvo,“ poznamenalo ministerstvo.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Moskva podle něj považuje téměř jistě za nepřijatelné vzdát se Bachmutu, který má pro ni symbolickou váhu jako jeden z mála ruských zisků na Ukrajině za poslední rok. Ale pravděpodobně má jen málo dalších rezerv, které by mohla do tohoto sektoru nasadit. Na dobytí Bachmutu se letos velkou měrou podíleli žoldnéři Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, ten se však nedávno se svými muži vzbouřil proti ruskému vojenskému velení a jejich další osud je v současné době nejasný.

Podle ukrajinského generálního štábu vedli Ukrajinci ofenzivní operace kromě okolí Bachmutu také v západní části Záporožské oblasti a podél administrativní hranice mezi Záporožskou a Doněckou oblastí. Ruské ministerstvo obrany a další ruské zdroje tvrdily, že ukrajinské síly vedly ofenzivní operace podél hranice mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí, píše ISW.

Video  Zkáza Bachmutu zachycená z dronu 
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa