Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Barbaři z Hamásu odvlekli z Izraele stovky lidí: Část použijí jako živé štíty, řekl Blesku expert

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
10. října 2023
05:00

Stovky rukojmích, které odvlekl Hamás, se podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého bohužel nedočkají šťastného konce. V Epicentru Blesk Zpráv vysvětlil komplikovanou situaci v pásmu Gazy i to, jak se Izrael snaží minimalizovat civilní ztráty.

„Pásmo Gazy je poměrně malá, silně urbanizovaná oblast, tedy silně zastavěná a žijí tam 2 miliony lidí," popsal Mikulecký složitost situace.  Tato hustota obyvatelstva činí vojenské operace v této oblasti nesmírně komplikovanými, jsou nejen obtížné, ale také nesou vysoký potenciál pro civilní obyvatelstvo.

Izrael by podle jeho slov potřeboval profiltrovat obyvatele Gazy na ty „dobré a špatné“ a na to země nemá dostatek času. „2 miliony lidí v silně zastavěné oblasti, navíc v okamžiku, kdy tam jsou stovky Izraelců, mají tam stovky rukojmích, které Hamás použije jako živé štíty, to je operace na měsíce a tolik času bohužel svět Izraeli nedá,“ míní analytik. Ve hře je samozřejmě i možná výměna rukojmích za palestinské vězně Izraelců.

Mikulecký, který na přelomu století v Izraeli žil a zároveň posledních pět let své kariéry pracoval jako bezpečnostní poradce ve Spojených arabských emirátech, také upozorňuje na podobnost mezi chováním Hamásu a Islámského státu: „Mezi chováním Hamásu a Islámského státu není žádný rozdíl. Je něco jiného  v boji zabít nepřátelského vojáka, je něco jiného v naprosto extrémních podmínkách, například ve válkách tajných služeb, eliminovat někoho, koho nemůžete odvézt do zajetí a podobně, a něco úplně  jiného je cíleně vraždit civilisty s úmyslem vyvolat teror.“

Bez šťastného konce

Izrael se podle Mikuleckého snaží minimalizovat civilní ztráty: „Je to parlamentní demokracie, je pod velkým drobnohledem celé řady různých lidskoprávních organizací, u kterých jasně cítíte, že jejich sympatie jsou spíš na straně Hamásu než na straně toho, koho napadli. “ Izrael proto podle jeho slov nejdříve na cíl pošle jednu raketu, která ale nedokáže ten dům zničit,  „jenom má upozornit obyvatele, pak jim dá čas, aby ten dům uvolnili a teprve pak ho zničí." Tento přístup se však v kontextu současného konfliktu může měnit, přičemž Izrael bude klást důraz na bezpečnost svých vlastních občanů, kteří jsou v oblasti Pásma Gazy jako rukojmí. „Bojím se, že u celé řady těch rukojmí se nedočkáme šťastného konce,“ obává se Mikulecký. V rukou Hamásu je drženo minimálně 150 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa