Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Minuty před terorem Hamásu: Návštěvníci festivalu bezstarostně tančili na poušti, pak přišel boj o život!

Autor: rc, ČTK - 
9. října 2023
13:05

Na sociální síti TikTok se objevilo video, které zachycuje minuty před útokem ozbrojenců Hamásu na hudení festival. Nic netušící návštěvníci tancují v sobotu za úsvitu na poušti poblíž Pásma Gazy. O pár minut později na festival vtrhli příslušníci radikálního hnutí. Při útoku zemřelo víc než 260 lidí.

Stovky lidí se sešly v poušti poblíž vesnice Re’im, která se nachází jen několik kilometrů od Pásma Gazy, aby si užily hudební festival Supernova. Festival v Negevské poušti zahrnoval tři pódia, kemp, bar a jídelnu. „Nastal čas, kdy se celá rodina opět sejde,“ lákali na něj organizátoři před jeho zahajením. „A jaká to bude zábava!“ psali, aniž by tušili, že se festival změní v horor.

Na záběrech z festivalu je vidět, jak návštěvníci bezstarostně tančí za úsvitu. Jedná se video, které vzniklo jen pár minut předtím, než na festival vtrhli ozbrojenci radikálního hnutí Hamás. Při útoku zemřelo víc než 260 lidí. Kameraman zachytil na videu nejen bavící se lidi, ale i moment, kdy útočníci seskočili na festival  padáky. Na záběrech jsou vidět šedé tečky ve vzduchu, z nichž se podle informací britského deníku Daily Mail, vyklubali útočníci. Těm se tak na festival podařilo proniknout zcela nepozorovaně. O chvíli později vypukl chaos. Lidé začali utíkat o život. Mnozí z nich zemřeli, další padli do zajetí.

Že se něco děje, věděla Ortel v momentě, kdy se v sobotu brzy ráno rozezněly sirény varující před raketami z Pásma Gazy. Krátce poté se začala ozývat také střelba. „Vypnuli elektřinu a zničehonic se v areálu objevili ozbrojenci a začali střílet všemi směry,“ řekla izraelské televizi Channel 12. „Padesát teroristů oblečených ve vojenských uniformách přijelo v dodávkách,“ poznamenala.

Lidé se z místa snažili uprchnout a odjet auty, ale tam už čekaly džípy plné ozbrojenců. „Stříleli a my jsme se dostali do bodu, kdy všichni zastavili svá vozidla a začali utíkat. Schovala jsem se do stromu, takového keře, a oni začali střílet na lidi. Viděla jsem masy zraněných lidí kolem. Já byla v keři a snažila se pochopit, co se děje,“ uvedla.

Video  Návštěvníci festivalu Supernova před útokem Hamásu  - TikTok
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 10. října 2023 11:28 )

Bodejť ne když do nich celá Evropa cpe peníze .

Celebrity-chachacha ( 10. října 2023 11:26 )

..těm hadrářům

Celebrity-chachacha ( 10. října 2023 11:26 )

A blbá Evropa těm hadříkem ještě posílá peníze .
A to je perverzita dnešní politiky!

Ford Henry ( 9. října 2023 17:31 )

Tak to byste si měl obnovit obraz o Palestincích. Ty miliardy co se do nich sypou jsou znát. Ani náhodu nežijí v bídě a špíně. Ty domy jsou na chudáky docela hodně dobrý standard a s klimatizací. Teda pokud se nedíváte na ty po návštěvě izraelské bomby. Auta na naší úrovní ne-li lepší. Dnes když se balili na venkov tak měli všichni pěkné čisté šaty.

Ford Henry ( 9. října 2023 17:02 )

Teď jsem se díval na video z kamery auta z toho festivalu. Ležel na zemi došel k němu popravil ho. Pak dorazili mladíci prošacovali ho, ukradli co se jim hodilo. Šli vykrást auto, našli v něm schovanou holku. Chvilku ji vodili hore dole, pak zvedla ruce zaprášilo se zní a zhroutila se na zem.
Už jenom tomu chybělo? Za finanční podpory EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání