Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čech Tadeáš (21) v Izraeli: Výbuchy otřásaly celým domem a přehlušily sirény! Je zákaz vycházení

Autor: miv - 
9. října 2023
05:00

Pět dnů je Tadeáš Michal (21) z Ústí nad Labem na návštěvě u tety ve městě Rehovot v centrální části Izraele. O víkendu se jeho výlet změnil v boj o přežití, když jim nad hlavami začaly létat rakety.

„V sobotu mě probudil výbuch. Nevěnoval jsem tomu moc pozornost a chtěl dál usnout, vzápětí se ozvala další rána a najednou se spustily sirény,“ líčí mladý muž Blesku.

Poplach ho vyhnal z postele. Spolu s dalšími lidmi z domu běželi ke schodům, kde je prý nejbezpečněji. „Stáli jsme tam po celou dobu poplachu a ještě i po něm. Zvuky sirény přerušovaly výbuchy raket. Měl jsem pocit, že některé byly za rohem, jak to bylo hlasité a otřásalo to celým domem,“ popisuje.

Během následujících dvou hodin se opakoval poplach každých pět minut. Mladík s příbuznými zůstali uvězněni v domě. „Je zákaz vycházení. Sledujeme televizi. Teta nadává na armádu, jak mohla dopustit tohle neštěstí, které páchá hnutí Hamás pronikající na území Izraele. Střílejí do všeho, co se hýbe, vnikají do domů,“ říká k situaci.

Strach prý zatím nepociťuje, vrátit do Česka by se měl v úterý, pokud jeho spoj nebude zrušen. „Pro mě je to zvláštní, nevím, jak na to reagovat. Pocit, že jsem v místě, kde probíhá válka, to jsem nikdy předtím nepoznal,“ dodal.

Dvě zprávy z Česka

V době, kdy nad městem létaly rakety, dostal od českého ministerstva zahraničních věcí SMS zprávu s doporučením dbát zvýšené opatrnosti a sledovat místní média. „Druhá zpráva pak přišla odpoledne s tím, abychom se vyhýbali jižní a centrální oblasti Izraele,“ doplnil mladík.

Železná kopule

Při bombardování zlikviduje systém Iron Dome až 85 procent raket, které útočníci odpálí na osídlené oblasti. Někdy ale selže. „Pár raket dopadlo přímo na město. Problém je, když jich vystřelí příliš mnoho najednou a Iron Dome zahltí. Během soboty jich bylo několik tisíc,“ vysvětlil Tadeáš.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

cid2000 ( 10. října 2023 09:04 )

Egypt například věděl o připravované akci z Gazy a upozorňoval Mosad předem!Ten to igno­roval­...pr­oč..­.asi úmyslně,jiná možnost není a tento jako, že nečekaný útok Hamásu(defacto očekávaný) je součástí jiného plánu na Irán či definitivně vymlátit paletstince nebo změny v politice Izraele či ve vedení samotného Mosadu! Někdo z izraelských politiků,bankéřů či Mosadu obětoval své občany pro své politické cíle,vládu, svou moc,vliv atd.Hnus!Chudáci normální lidi,kteří se stali součástí jejich hry o moc a pro politické ideové cíle!Nic není náhoda ani tohle!Jsem zvědav co tím Izrael ve finále sledoval,že se jako, že nechal neočekávaně-očekávaně napadnout a první dva dny dostávat nakládačku od teroristů !Krásné je sledovat Evropské politiky jak pláčou,ale ve skutečnosti celé desítky let podporovali miliardama Euro ročně palestince,defacto Hamás úředníky (rozdělovali pomoc v Palestině)v boji proti Izraeli!Šmejdi EU politici v rouše beránčím!EU je bande­rovská­,nacis­tická!V čele EU stojí úředníci a ekonomové jako Šváb z vysokých nacistických a Wermacht rodin­...ná­hoda?­?Proč by měli mít rádi židy nebo rusáky tito pohrobci nacismu....proč?Od malička vychovávany v nenávisti proti těmto národům a výsledkům 2.světové války.Teď nastal jejich čas na odvetu za příkoří způsobené esesá­kům,wer­machťá­kům,ges­tapu!­Novo­dobí nacisti povstali převlečený za novodobé ide jako green deal(zničení jader­.elek­tráren­,auto­mobi­lové­ho průmys­lu),gen­dero­vou sexuální politiku za zničení klasických rodin,zničení křes­ťanstv­í,so­ciál­ního řádu,zničení hranic mezi národy a vymazání historii jednotlivých národů a vytvořit novou evropskou rasu za přispění miliónů imigrantů-dominantních samců na oplodnění bílých evropanek a naopak předělání bílých mužů na vyměklé bu-zny či tranďáky na elektro koloběžce se sójovým kafíčkem a brčkem z Starbacku!Bohužel, v čele Bruselu či naší země stojí zrádci,kteří nechtí naši samostatnos,naopak dělají maximum aby naše Česká republika byla nesoběstačná a podřízená na 100%

stellastella ( 9. října 2023 06:47 )

Cožpak obyčejní lide chtějí válku?
Chtějí pracovat a zit v klidu a míru se svými rodinami.
Strasna doba

Zobrazit celou diskusi