Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český horolezec zemřel v německých Alpách: Další je ve vážném stavu v nemocnici!

Čech zemřel při výstupu na německou horu Watzmann. Jeho kolega skončil s vážným zraněním v nemocnici.
Čech zemřel při výstupu na německou horu Watzmann. Jeho kolega skončil s vážným zraněním v nemocnici.  (Autor: Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK - 
8. října 2023
09:52

V horách na jihovýchodě Německa v pátek zahynul muž z České republiky, který se zřítil z výšky několika desítek metrů při výstupu na vrchol Watzmann. Podle deníku Bild o tom informovala místní policie, úmrtí českého občana ČTK potvrdilo také české ministerstvo zahraničí. Druhý český lezec byl letecky evakuován poté, co utrpěl těžké zranění.

Dvojice zdolávala východní stěnu Watzmannu, který se tyčí nad městem Berschtesgaden. Lanové družstvo zřejmě na cestě uvízlo ve výšce kolem 1900 metrů nad mořem, napsal Bild. Vedoucí lezec pak spadl z výšky 60 až 80 metrů a horská služba mohla po příletu ve večerních hodinách pouze konstatovat, že je mrtvý.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího cestovního pojištění

Jeho kolegovi se podařilo zabránit pádu celého družstva, utrpěl však zranění hlavy, uvádí Bild. Záchranáři jej letecky vyprostili, v sobotu ráno pak zajistili také tělo zemřelého.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana. Náš generální konzulát v Mnichově je v kontaktu s horskou službou i policií a poskytuje standardní konzulární asistenci. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat detaily,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Video  Záchrana dělníka z komína v Dobřanech na Plzeňsku.  - HZS PK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 8. října 2023 11:20 )

Kdyby šli radši k Medvídkům na pivo, tak se jim to nestalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání