Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká stopa na summitu o Ukrajině: Pomůžeme s mírovým plánem, nabídl náměstek Marian

Autor: ČTK, lig - 
6. srpna 2023
09:10

Hlavním tématem sobotních konzultací v saúdskoarabské Džiddě byl desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a role dalších zemí - včetně Česka - při jeho naplňování. Po jednání to dnes v tiskové zprávě uvedlo české ministerstvo zahraničí. Českou delegaci vedl náměstek ministra zahraničních věcí Jan Marian, který nabídl za ČR pomoc hlavně v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání ruských válečných zločinů. V Džiddě se v sobotu sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Moskva pozvána nebyla.

„Ruská armáda musí opustit ukrajinské území. O míru a jeho podmínkách musí rozhodnout Ukrajina. Češi mají historickou zkušenost s jednáním o nás bez nás a vnucenými územními ústupky. Za Česko jsem nabídl pomoc v naplňování mírového plánu, zejména v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání ruských válečných zločinů,“ uvedl Marian.

Na okraj konference jednal český diplomat se zástupci Kanady, Británie, Jižní Koreje a vedoucím kanceláře ukrajinského prezidenta Andrijem Jermakem. „Zastoupení Česka na konzultacích na vysoké úrovni vychází z naší silné a dlouhodobé podpory Ukrajiny,“ uvedl Černínský palác, který zároveň vnímá konferenci jako další možnost, jak mluvit se zeměmi globálního jihu.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Zobrazit celý online

Mírový plán ukrajinské hlavy státu mimo jiné požaduje stažení ruských vojsk z Ukrajiny a obnovu ukrajinské územní celistvosti. Je v něm zahrnuto také potrestání ruských válečných zločinů a radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska a nachází se velmi blízko frontové linie.

Přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem ohledně řešení konfliktu, který rozpoutalo loni v únoru Rusko svým vpádem do sousední země, bylo podle tiskových agentur hlavním cílem rozhovorů. Důležitá byla účast čínského zástupce. Podle agentury DPA i dalších zdrojů se neočekává ze schůzky závěrečné prohlášení, podle AFP některé delegace dnes plánují bilaterální jednání.

Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa