Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svět popudil útok na plnou restauraci. Rusko není civilizovanou zemí, vzkazují u Lipavského

Autor: ČTK - 
28. června 2023
09:40

Rusko už dávno není civilizovanou zemí, rozsévá zlo, násilí, nenávist a brutalitu. V reakci na úterní útok na ukrajinský Kramatorsk, který si vyžádal devět mrtvých a přes 60 zraněných, to dnes na twitteru uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Ruské střely ve městě, které leží nedaleko od frontové linie, v úterý večer zasáhly pizzerii plnou lidí. Počet obětí se ještě může zvýšit, jsou mezi nimi tři děti.

„Vyzýváme Rusko, aby přestalo vraždit nevinné. Včerejší brutální raketový útok na Kramatorsk stál životy osm civilistů včetně tří dětí a zranil desítky dalších. Rusko rozsévá zlo, násilí, nenávist, brutalitu. Už dávno není civilizovanou zemí,“ napsala česká diplomacie.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Kramatorsk leží na severu Doněcké oblasti, nedaleko měst Slavjansk či Lyman a zhruba 30 kilometrů od frontové linie u Bachmutu, který je už dlouhé měsíce místem bojů ruské a ukrajinské armády. Loni v dubnu, nedlouho po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo několik desítek lidí. Ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že Rusko už nezakrývá, že záměrně vraždí civilní obyvatelstvo, a že jeho chování se nijak neliší od teroristických organizací.

Video se připravuje ...
Další videa