Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

EU i USA odsoudily brutální útok na Izrael. Moskva volá po zdrženlivosti, Íránci se radují

Autor: ČTK - 
7. října 2023
14:31

Zástupci Evropské unie a jejích zemí, včetně Německa, Francie či Itálie, odsoudili dnešní útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ruská diplomacie vyzvala podle agentury AFP ke zdrženlivosti, podobně se vyjádřilo například také egyptské ministerstvo zahraničí, které varovalo před vážnými důsledky zvýšeného napětí mezi Izraelem a Palestinci.

„Bezvýhradně odsuzujeme útoky Hamásu. Toto hrozné násilí musí ihned skončit. Terorismus a násilí nic nevyřeší,“ uvedl Borrell na internetu. Vyjádřil rovněž „solidaritu Evropské unie s Izraelem v těchto obtížných chvílích.“

Také francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters teroristické útoky proti Izraeli jasně odsuzuje.

Jasné odsouzení útoku i z USA

Spojené státy jednoznačně odsuzují útok ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás na izraelské civilisty a stojí za Izraelci a jejich vládou, uvedl dnes podle stanice CNN bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Doplnil, že je v telefonickém kontaktu se svým protějškem, poradcem izraelského premiéra pro národní bezpečnosti Cachim Hanegbim a další vývoj bude podrobně sledovat.

„Odsuzuji nevybíravý raketový útok ze strany teroristů z Hamásu proti izraelským civilistům. Jsem v kontaktu s izraelskými představiteli a plně podporuji právo Izraele bránit se před takovými teroristickými činy,“ napsala na sociální sítí X nejvýše postavená americká diplomatka v Izraeli Stephanie Hallettová, která působí jako chargé d'affaires na velvyslanectví USA v Jeruzalémě.

Rusové se „snaží zjistit okolnosti“

Jsme nyní v kontaktu se všemi - s Izraelci, Palestinci, Araby. Snažíme se zjistit všechny okolnosti,“ řekl podle agentury Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Zostření situace kolem Pásma Gazy bylo podle něj pro Moskvu nečekané.

Ukrajina, která se sama brání ruské agresi a opakovaně zaznamenává dopady ruských střel na své civilní cíle, plně podporuje právo Izraele na obranu vlastní existence a obyvatelstva.

Podle agentury AFP ministerstvo zahraničí v Kyjevě důrazně odsoudilo pokračující teroristické útoky vůči Izraeli a odpalování raket na civilní cíle.

„Teroristické útoky“ proti Izraeli odsoudilo rovněž francouzské ministerstvo zahraničí. Potvrdilo v prohlášení „naprosté odmítání terorismu a podporu bezpečnosti Izraele“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková „co nejdůrazněji odsoudila probíhající teroristické útoky z Gazy proti Izraeli“. Na síti X připomněla „právo bránit se proti terorismu“. Rovněž italská vláda uvedla, že „podporuje právo Izraele se bránit proti tomuto “brutálnímu útoku„. Španělsko uvedlo, že je šokováno násilím útoku na Izrael.

Britský ministr zahraničí James Cleverly na síti X napsal, že jeho země jednoznačně odsuzuje “hrůzné útoky Hamásu na izraelské civilisty„. Londýn podle něj bude vždy podporovat právo Izraele na sebeobranu.

Před vážnými důsledky nynějšího vzrůstu násilí mezi Palestinci a Izraelem v prohlášení varovala také diplomacie v Egyptě, který s Pásmem Gazy sousedí. Ministerstvo zahraničí v Káhiře vyzvalo obě strany konfliktu k co největší zdrženlivosti a snaze neohrozit civilní obyvatelstvo.

Radiální palestinské hnutí Hamás dnes zaútočilo tisíci raket proti Izraeli a do několika izraelských měst u hranic s Gazou pronikli palestinští ozbrojenci.

Útoky Hamásu odsoudil dnes i český premiér Petr Fiala. „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ napsal.

Íránci palestinský útok podporují

Naopak Írán otevřeně podporuje palestinský útok na Izrael, jak vyplývá i ze slov poradce nejvyššího duchovního vůdce země ajatolláha Alí Chameneího. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na íránskou polooficiální agenturu ISNA.

„Gratulujeme palestinským bojovníkům,“ uvedl podle agentur generál Jahjá Rahím-Safaví, který je Chameneího poradcem. Dodal, že Teherán bude po jejich boku stát až do „plného osvobození Palestiny a Jeruzaléma“.

Írán neuznává existenci židovského státu a podporuje v regionu řadu protiizraelských militantních hnutí. Izraelské síly proto opakovaně útočí například na cíle spojené s militantním hnutím Hizballáh na území Libanonu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Stropnického nástupkyně v Izraeli o statisícových demonstracích. Je v zemi bezpečno?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

hafblaf ( 9. října 2023 09:57 )

Homo sapiens - čím dál více si myslím, že to označení bylo nejapným žertem.

ivana kollerova ( 9. října 2023 03:53 )

Moskva at si zamete pred svym prahem

Zobrazit celou diskusi