Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemětřesení v Nepálu má 157 potvrzených obětí: „Pod sutinami je pohřbeno mnoho lidí“

Aktualizováno -
5. listopadu 2023
10:04
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2023
13:32

Tisíce vesničanů v horách na severozápadě Nepálu dnes spaly pod širým nebem, protože jejich příbytky jsou po pátečním ničivém zemětřesení v troskách. Většina domů v okrese Džadžarkot se zhroutila, poškozeny byly i pevnější domy z betonu, kterých je v oblasti jen pomálu. Zatím poslední bilance hovoří o 157 obětech, jejich počet ale podle úřadů může nadále stoupat, napsala dnes agentura AP.

„Čekáme, až budeme moci spálit těla našich vesničanů, a snažíme se pečovat o lidi zraněné při zemětřesení,“ říká Lal Bahádur Bika, jenž ukazuje na 13 těl zabalených do oblečení.

Před chladnou nocí lidé hledali cokoliv, co by jim přineslo trochu tepla, včetně cárů starého oblečení nebo plastových pytlů. Většina lidí přišla o všechno, jejich majetek zůstal v domech vystavěných ze dřeva a kamení. Právě pod jejich troskami během zemětřesení také mnozí zemřeli. Po přeživších se v sutinách dál pátrá.

Mnoho lidí pod sutinami

Podle agentury DPA panují obavy, že se počet obětí ještě zvýší. „Máme zprávy, že pod sutinami je pohřbeno mnoho lidí,“ uvedl jeden z oficiálních činitelů okresu Džadžarkot.

Pomoc přichází jen pomalu, protože většina horských vesnic je dostupná pouze pěšky. Cesty blokuje spadané kamení, které se snaží odklidit armáda.

Z tisíců lidí jsou bezdomovci

Vicepremiér Narajan Kaji Šréštha v sobotu slíbil do hor letecky dopravit stany, jídlo a léky, protože z tisíců lidí se přes noc kvůli zemětřesení stali bezdomovci bez prostředků.

„Spal jsem, když se mé tělo najednou začalo prudce třást. Snažil jsem se utéct, ale celý dům se zhroutil. Snažil jsem se uniknout, ale polovinu mého těla zasypaly sutiny,“ vypráví Bimal Kumar Karki, jeden z prvních lidí, které se podařilo dostat do místní nemocnice. „Křičel jsem, ale všichni moji sousedé na tom byli úplně stejně a všichni křičeli o pomoc. Trvalo to půl hodiny nebo možná hodinu, než mě záchranáři našli,“ říká Karki.

Češi v bezpečí?

Vedoucí oddělení komunikace s médii ministerstva zahraničí Mariana Wernerová řekla ČTK, že ministerstvo zatím nemá informace o tom, že by se zemětřesení dotklo českých občanů.

Naopak se ozvali čeští občané, aby českému velvyslanectví v Dillí sdělili, že jejích známí, kteří v Nepálu pobývají, jsou v pořádku.

V cestovatelském systému Drozd je nyní zaregistrováno asi 250 českých občanů v Nepálu. „Ale vypadá to, že se to zemětřesení té turistické oblasti vyhnulo,“ řekla Wernerová ČTK. Podotkla, že Česko má v Káthmándú honorární konzulát, s nímž je česká velvyslankyně v kontaktu. Pokud by se něco stalo, dozvěděla by se to od něj, dodala.

Pátrací týmy v akci

Krátce po zemětřesení začaly v některých postižených oblastech záchranné akce. „Záchranné a pátrací týmy musejí uvolňovat silnice zablokované sesuvy půdy v důsledku zemětřesení, aby se dostaly do postižených oblastí,“ uvedl jeden z policejních úředníků z okresu Rukum.

Premiér země Pušpa Kamál Dahal vyjádřil hluboký zármutek nad ztrátami na životech a škodami na majetku a nařídil bezpečnostním složkám okamžité zahájení záchranných operací.

Nepálské středisko pro monitoring zemětřesení uvedlo, že epicentrum otřesů o síle 6,4 stupně bylo v okrese Džadžarkot a že zemětřesení přišlo krátce před půlnocí místního času (okolo 19:00 SEČ). Německé geofyzikální centrum GFZ nicméně později sílu živlu stanovilo na 5,7 stupně, zatímco podle americké geologické služby USGS to bylo 5,6 stupně.

V dubnu 2015 zasáhlo téměř celý Nepál zemětřesení o síle 7,8 stupně, zejména pak údolí Káthmándú v centrální části země. Otřesy postihly také Indii, Bangladéš a Tibet, celkem si vyžádaly téměř 9000 obětí.

Video  Češka natočila první chvíle po zemětřesení v Maroku.  - Se svolením Ewy Ohlídalové
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi