V minulosti Praha 5 uzavřela smlouvu s firmou Geosan Group, která na pozemcích plánovala stavět byty. Následně proti výstavbě začali protestovat místní obyvatelé. Radnice nakonec smlouvu s developerskou firmou vypověděla a následný soudní spor vyhrála. V předminulém volebním období nechala městská část zpracovat studii, do jejíž přípravy zapojila místní obyvatele. Jejich část nicméně s finální studií spokojena nebyla, protože zahrnovala i zástavbu části prostranství.

Nejen sportovní hřiště

Zatravněné prostranství o rozloze asi 6 000 metrů čtverečních se nachází mezi ulicemi K Vodojemu a Na Pláni. „V letošním roce se podařilo vyřešit poslední garáž, která ještě chyběla k výkupu, protože garáže se budou demolovat,“ řekl místostarosta. Dodal, že radnice již má povolení k demolici garáží, zažádala o povolení parku a v plánu je ho dokončit do podzimu příštího roku.

Centrem parku bude podle Janouška plocha, která bude sloužit jako sportovní hřiště a pro setkávání obyvatel, u ní bude menší dětské hřiště. „Pak tam bude zázemí, kde kromě toalet bude i třeba kuchyňka či skladiště. Je tam ta ambice, že by ten prostor mohl komunitně fungovat a lidé se tam budou moci potkávat,“ vysvětlil. V místě vzniknou i nové cesty a propojení s okolím.

Stavba bytových domů podle Janouška nyní na stole není. „Pozemky, kde se dá stavět, jsou ve správě městské části a my tu ambici tam stavět nemáme,“ řekl místostarosta. Dodal, že role samosprávy je zajišťovat dostupné či sociální bydlení a zrovna vilová čtvrť Malvazinky podle něj není pro tyto účely vhodná.

Fotogalerie
4 fotografie