Majitelem objektu je společnost Projekt Podolí, která tam plánovala před lety stavět dům se sociálním bydlením. Proti se ale tehdy kvůli velikosti projektu postavili místní a nelíbil se ani radnici.

Dům poté roky chátral a obsadili jej squatteři, bezdomovci a narkomani. "Samozřejmě se tu za ta léta nahromadilo obrovské množství odpadu, což je i hygienický problém. Pobíhají tu krysy, z objektu se line zápach a o bezpečnosti ani nemluvě," řekl Kubín. V minulosti na místě došlo k několika požárům i úmrtí. Častěji tam musí zajíždět hlídky strážníků a policisté.

Po mnoha letech se nyní podařilo městské části domluvit s majitelem prostřednictvím jeho právního zástupce na úklidu. "Výsledkem je, že započaly sanační a udržovací práce, zlikvidovala se náletová zeleň a suchý strom, který ohrožoval okolí. A v nejbližší době začne likvidace a odvoz odpadu, který způsobuje zhoršené hygienické podmínky," řekl starosta.

S vlastníkem radnice také řeší, aby co nejdříve přistoupil k demolici zchátralé budovy. "Co si budeme povídat, dokud tady bude stát, tak jestli bude vyčištěný, nevyčištěný, pořád bude lákat lidi bez domova nebo narkomany," řekl Kubín. Demolice by podle představ radnice měla navázat na úklid.

Jak bude nová zástavba v budoucnu vypadat, zatím není jasné. Nicméně plán investora bude muset projednat územní komise a stavební odbor Prahy 4 a vyjádří se k němu také místní obyvatelé. "Zatím jsme plány neviděli, ale bude tam standardní 'kolečko' jako u každé výstavby," dodal Kubín.

Vedení radnice chce zrušit také další squaty na Praze 4. Řešit bude ten v Braníku v objektu bývalých stavebnin. Nemovitost je majetkem státu prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Radnice už požádala úřad o převod majetku. Pokud se tak stane, okamžitě objekt nechá vyklidit a zbourat. Zabývat se bude také squatem v Zachově ulici, avšak tady sídlí v soukromém domě se souhlasem majitele. V uplynulých měsících již zmizel squat v Michli nedaleko parku V Zápolí.

Fotogalerie
8 fotografií