Dejvice už znají podobu čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí. V mezinárodní soutěži uspěl česko-nizozemský tým architektů. Porota v posledním kole vybírala z pěti návrhů. Vítězný tým podle názoru mezinárodní poroty nejlépe naplnil zadání soutěže, a také nejlépe zapadá do původní sto let staré koncepce architekta Antonína Engela. Zbývající čtvrtina Vítězného náměstí podle něj měla sloužit jako vstupní brána do univerzitního kampusu VŠCHT. Návrh dostavby zahrnuje přibližně 500 nových bytů, kanceláře, podzemní kulturní centrum, univerzitní budovu ale i jedno menší náměstí.

„Dokončení náměstí je pro nás zásadní. Z urbanistického hlediska náměstí s dírou zející prázdnotou nepůsobí úplně bezpečně a v současnosti je to vnímáno spíše jako velká křižovatka. Pro nás je velkým přínosem také kulturní centrum, které na Praze 6 chybí a které jsme si prosadili. Budou zde dva sály, přičemž hlavní sál bude až pro tisíc stojících lidí a to už se podle mě dá odehrát docela pěkný koncert,“ řekl novinářům starosta Prahy 6 Jan Stárek (ODS).

„Pro naši vysokou školu to znamená výrazný nárůst plochy, která bude využitelná pro výuku studentů, což nám umožní posluchárny a seminární místnosti přesunout ze staré budovy do té nové a ty staré tak můžeme předělat na laboratoře, které naše škola potřebuje," řekl prorektor pro strategii a rozvoj VŠCHT Milan Pospíšil. Podle něj by ve čtvrtém kvadrantu mohlo vzniknout i centrum českých mléčných výrobků, které by doplnilo portfolio chemie.

Stavba by podle něj mohla být dokončena během pěti let. V současnosti se vyřizují všechna potřebná povolení, což by podle starosty mělo zabrat 2-3 roky a samotné stavební práce by pak neměly trvat déle než dva roky.

Respekt k původnímu i nový duch

„Navazujeme na původní návrh profesora Engela a přinášíme i jednu novou kvalitu. Náš návrh obsahuje i jedno malé soukromé náměstí, které má jiné vnitřní kvality než Vítězné náměstí, které slouží především jako velká okružní křižovatka. Celá tato oblast se stane vstupní branou do kampusu VŠCHT a ČVUT. Řekl bych, že náš návrh se chová k původnímu urbanistickému návrhu s respektem, ale má zároveň i ambici přinést sem nový charakter a nový život,“ řekl novinářům člen vítězného týmů Jiří Opočenský z kanceláře OV architekti.

Spolupráci s nizozemskými kolegy si Jiří Opočenský pochvaluje: „Byla to spolupráce v poměru přibližně padesát na padesát. Zpočátku jsme o všem diskutovali na pravidelné týdenní bázi a v pozdější fázi už naše role byly rozdělené. Holandští architekti z Benthem Crouwel byli převážně zodpovědní za vnější vzhled a my jsme se soustředili spíše na vnitřní detaily.“

Do mezinárodní architektonické soutěže se přihlásilo celkem 44 týmů, na základě jejich portfolií vybrala porota devět účastníků. Do užšího výběru se potom dostalo pět týmů, s jejichž návrhy byla seznámena veřejnost. K těmto návrhům se pak mohli vyjádřit i běžní občané, aby porota jejich připomínky zhodnotila před závěrečným jednáním.

Zadavatelem soutěže byla společnost Fourth Quadrant, tvořená investory Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Na pořádání soutěže se dále podílely Vysoká škola chemicko-technologická, hlavní město Praha, městská část Prahy 6 a IPR Praha. Organizátorem soutěže byla plánovací kancelář ONplan.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
15 fotografií