Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Razie kvůli zakázkám ministerstva obrany: Policie zadržela 10 lidí

Aktualizováno -
19. září 2023
18:11
Autor: ČTK - 
19. září 2023
09:01

Policie dnes zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Státní zástupce Adam Borgula dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět lidí. Před polednem pak doplnil informaci o tom, že zadržených je deset. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ napsal. Bez dalších podrobností uvedl, že aktuální úkony trestního řízení provádí NCOZ a že kauzu dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství.

Borgula prozatím neuvedl právní kvalifikaci trestných činů, pro něž se trestní stíhání vede. Pokud u některých obviněných navrhne vazbu, bude o ní rozhodovat soud, a to nejpozději do 24 hodin od obdržení spisu.

Podle webu iROZHLAS.cz bylo v případu obviněno šest lidí a tři firmy. Kriminalisté je viní z pletichy při zadání veřejné zakázky velkého rozsahu, korupce a úplatkářství. Nikdo z obviněných není z armády ani ministerstva obrany, uvedl server. O případném uvalení vazby na obviněné bude podle Českého rozhlasu-Radiožurnálu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že policie zasahuje v armádních objektech a že společně s armádou poskytuje policii maximální součinnost. Armáda později odpoledne informovala, že policejní zásah nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení české armády. „Šetřené skutky se vztahují k období před nástupem současného vedení ministerstva obrany a velení Armády ČR,“ sdělila.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej neupřesnil místa, kde kriminalisté zasahují. Podle České televize přijeli mimo jiné do generálního štábu. Mluvčí instituce Magdalena Dvořáková další vyjádření odmítla.

Stopy vedou k Dozimetru

Podle médií se policie v aktuální kauze zajímá mimo jiné o podnikatele Jindřicha Špringla, kterého stíhá také v kauze Dozimetr. Podle Deníku N se zásah na generálním štábu týká desetimilionové zakázky, kterou Špringl získal v roce 2018.

Web Seznam Zprávy uvedl, že podle policejního spisu se Špringl dohodl se společností Tesla, že se jeho firma Analogie o servis mikrovlnné sítě nebude ucházet výměnou za podíl ze zakázky. Zároveň se tajně domluvil se zástupci firmy Jimi, aby do tendru podali vlastní nabídku. Když zakázku firma Jimi vyhrála, nabídl Špringl Tesle, že zajistí odstoupení vítěze výměnou za subdodávku pro svoji firmu Analogia, uvádí Seznam Zprávy.

Kauzu Dozimetr, jež zahrnuje ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP), rovněž dozoruje státní zástupce Borgula. Policie v ní Špringla konkrétně viní z podplácení u zakázek na rádiový systém DPP a na kamerový systém v metru.

Video  Dny NATO  - Videohub
Video se připravuje ...

CHYBULE ( 19. září 2023 14:56 )

Nic se jim nestane.Uzavřou se žalocm dohodu o vině a trestu a bude vymalováno.Jako ředitelka Bulovky,nejdříve 6 let natvrdo a nakonec pokuta a podmínka.už nás připravují,jak dopadne Dozimetr.Ty,ty,ty zaplatíš nějaké drobné a jedem dál.

Lomikel ( 19. září 2023 14:25 )

zatkneme nezúčastněné, potrestáme nevinné, povýšíme a odměníme pachatele...
A tak je to spravne, tak to ma byt...

Anifa ( 19. září 2023 14:07 )

Jen taková malá komedie v naším zkorumpované zemičce. Zase je všechny pustí a nestane se nic. Blažek s Fialou potvrdí ,jak je a bylo vše v ODS vždy poctivé a pojede se dál. Ještě je ve hře spousta lákadel a stihačky a další armádní zakázky jsou a budou vždy pro ODS atraktivní

krapotkin ( 19. září 2023 14:00 )

Žádná škoda. Nadělal tu za 2 roky víc škody než Hitler za 6 let.

krapotkin ( 19. září 2023 13:56 )

To mají soudruzi armádové za to, že válečné štváčce, Černochové, zatrhli nákup obrněnců ze Švédska, za které už vzala úplatek.

Zobrazit celou diskusi