Kriminalisté tři lidi podezřívají z podplacení, kdy jeden člověk se tohoto jednání dopustil ve formě účastenství. Čtvrtého podezřívají z podvodu.

Kriminalisté loni na podzim zahájili trestní stíhání dvou lidí pro neoprávněné nakládání s nebytovými prostory, letos v lednu stíhání obou po stížnosti zrušili. „Trestní stíhání bylo aktuálně zahájeno pro totožný skutek vůči totožným obviněným, a navíc bylo rozšířeno o trestní stíhání dalších dvou osob,“ sdělila žalobkyně Petra Lastovecká.

Byt pro švagra primátorky

Podle dřívějších zpráv serveru Seznamzprávy.cz policie na podzim ve věci trestně stíhala dvě ženy za to, že prostory v historickém domě v ulici Hlinky, které mají více než stometrovou rozlohu a je možné tam vybudovat exkluzivní bydlení, ovládaly podle kriminalistů s pomocí tzv. bílých koní, tedy nastrčených lidí.

Prostory, kvůli nimž jsou ženy stíhány, přidělila Městská část Brno-střed původně podle serveru švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni.

Ti o několik let později podle serveru radnici požádali, aby jim přidělené půdní prostory byly přepsány na jiný pár - Tomáše J. a jeho družku. Policie podle serveru mínila, že to byly jen nastrčené osoby a že ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný. Tomáš J. je totiž podle serveru bratrem jedné z obviněných žen - Moniky J. Druhou stíhanou byla podle serveru její kolegyně Denisa H.

Zásah na radnici

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům dvakrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem.

V polovině října pak zadržela v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny a privatizace městských domů deset lidí, tři později propustila. Obvinila sedm lidí a dvě firmy.

VIDEO: Na podzim ještě náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL), nyní již mnistr životního prostředí, se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Jiří Nováček

Fotogalerie
8 fotografií