Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dohra aféry Jurečkova „držhubného“ pro exšéfa pracáku: Státní tajemník zamítl Najmonovu stížnost

Aktualizováno -
14. června 2023
19:51
Autor: ČTK - 
14. června 2023
16:44

Stížnost bývalého generálního ředitele úřadu práce Víktora Najmona, kterou se bránil proti svému únorovému odvolání z funkce, nejvyšší státní tajemník zamítl. Služební hodnocení podle něj obsahovalo podle zákona důvody k odvolání z postu představeného. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Najmon ČTK sdělil, že tajemníkovo rozhodnutí považuje za nezákonné. Obrátí se na soud. Považuje za nemožné, že by za této situace dál mohl pracovat pro stát.

Najmona z ředitelské funkce odvolal v polovině února ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) poté, co mu vystavil nepříznivé služební hodnocení. Zdůvodnil to svou dlouhodobou nespokojeností s řízením úřadu práce. Opakovaně uváděl, že postupoval podle služebního zákona. Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) nejdřív ale nabídl Najmonovi odměnu za odstoupení. Okolnostmi odvolání se podle dřívějšího vyjádření policie zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Najmon: Obrátím se na soud

Podle serveru odbor komunikace ministerstva vnitra uvedl, že nejvyšší státní tajemník přezkoumal zákonnost Jurečkova rozhodnutí o odvolání a jeho soulad s právními předpisy. Dospěl k závěru, že služební hodnocení obsahuje důvody ke snížení bodového hodnocení, tedy i k odvolání z postu představeného.

Najmon sdělil, že tajemníkovo rozhodnutí nyní posuzují jeho právníci a sám ho považuje za nezákonné. Podle něj se nevyrovnalo s jeho argumenty. „Obrátím se na soud,“ uvedl Najmon. Také své odvolání označil za nezákonné a vykonstruované. Dodal, že nyní zvažuje, co bude dělat dál. „Vzhledem k současné politické situaci je pravděpodobně nemožné, abych nyní pokračoval ve své práci ve státních službách,“ napsal odvolaný ředitel. Stěžuje si na dlouhodobý tlak a dehonestaci. Je přesvědčen o tom, že po jeho odchodu problémy úřadů práce nezmizely a může za ně vedení ministerstva.

Jurečka po Najmonově odvolání řízením úřadu pověřil dočasně vrchního ředitele ministerské sekce informačních technologií Karla Trpkoše. Ministr už dřív řekl, že počítá s tím, že by se výběrové řízení na pozici generálního ředitele mohlo vyhlásit začátkem letošního druhého pololetí.

Podle MfD ministr Najmonovi nabídl mimořádnou odměnu, pokud rezignuje, jinak mu dá špatné služební hodnocení. Najmon si rozhovor s Jurečkou nahrál. Deník část nahrávky zveřejnil na webu. Případem se začala pak zabývat NCOZ.

Najmona šéfem úřadu jmenovala v listopadu 2020 tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Zvítězil v konkurzu, předtím řídil kancelář generálního ředitele. Post byl téměř rok neobsazený, výběrové řízení se tehdy opakovalo třikrát.

Video  Jurečka v Blesku sliboval: Důchody budou určitě růst! A důchodová reforma se blíží do finále.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 15. června 2023 10:42 )

Jasně že ji zamítl, je to přece "státní" tajemník a ten drží basu se "státními vyvolenými". Na druhou stranu si tak občané udělali svůj obrázek o tom, co to sedí na ministerstvech za lidi.......

Jirik-ta ( 14. června 2023 21:14 )

Martin Koller - Jak se prakticky chránit při jaderném útoku? Stát zapomněl na naše děti! (youtube)

Jirik-ta ( 14. června 2023 20:03 )

Jirik-ta ( 14. června 2023 20:03 )

karmazdarma ( 14. června 2023 19:30 )

Prasečkář 🐷🐷🐷🐷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa