V minulém týdnu Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze obvinilo v případu veřejných zakázek ŘSD 21 lidí a 11 firem, sedm lidí policie zadržela. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v centrále ŘSD na pražském Kačerově a na dalších místech v Česku v úterý 16. května. Obvinění jsou podezřelí ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek.

Jedním z obviněných je i člen dozorčí rady Pražských služeb a ředitel obchodního úseku Pavel Pešek, který byl do dozorčí rady zvolen zaměstnanci. Poprvé to bylo v roce 2019, podruhé pak letos v lednu. „V minulém týdnu mě ředitel Pražských služeb Patrik Roman informoval, že byl obviněn člen dozorčí rady a ředitel obchodního úseku Pavel Pešek v korupční kauze zakázek soutěžených na ŘSD. Okamžitě jsem panu řediteli sdělila svůj názor, že by pan Pešek měl rezignovat. Byla jsem ujištěna, že firma poskytuje orgánům činným v trestním řízení maximální součinnost,“ informovala radní pro životní prostředí Jana Komrsková.

„Pan Pešek v pátek 19. května rezignoval na své místo v dozorčí radě, což jsem o den dříve označila za žádoucí postup. Zároveň zůstane mimo své pracovní povinnosti do doby, než policie rozhodne o jeho stížnosti proti trestnímu stíhání. Samozřejmě ctím presumpci neviny. Je to další negativní publicita pro Pražské služby během krátké doby, což musím říct, že mě opravdu netěší,“ dodala radní.

Pavel Pešek o svém obvinění informoval představenstvo Pražských služeb minulý čtvrtek, zároveň představenstvu sdělil, že policii poskytuje veškerou součinnost. „Pavel Pešek písemně informoval představenstvo společnosti Pražské služby o svém obvinění ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách. Současně poslal i žádost o svolání dozorčí rady. Do vyřešení celé záležitosti žádáme o respektování presumpce neviny,“ sdělil mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Největší zakázka, kterou skupina obviněných podle VSZ dokázala ovlivnit, se týkala sečení trávy podél dálnic a právě v této zakázce figuruje i Pavel Pešek, který měl údajně jménem Pražských služeb podepsat s ŘSD jednu z rámcových dohod na sečení zeleně kolem dálnic. Skupina obviněných zakázku na 4 roky nacenila na 350 milionů korun.

Výměna členů

Pražsští radní si na začátku svého volebního období v koaliční smlouvě také ustanovili, že převolí členy dozorčích rad v městských firmách. Na dnešním jednání Rady hl. m. Prahy skutečně došlo k převolení dozorčí rady Pražských služeb.  Ta má v současnosti 12 členů, 4 členy volí zaměstnanci (včetně obviněného Pavla Peška, pozn. red.), dalších 8 pak volí městská rada.

Novými členy dozorčí rady městské firmy Pražské služby (PSAS) se dnes stali městská zastupitelka a zastupitelka Prahy 12 Eva Tylová (Piráti) a zastupitel Prahy 5 Jan Kavalírek (TOP 09). „Převolili jsme dozorčí radu Pražských služeb. Mám velkou radost, že ve výběrovém řízení uspěla trojice opravdových profíků. Nejzvučnějším jménem je pravděpodobně protikorupční bojovník a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Dále ho doplní právník Jindřich Lechovský a ekonomický analytik Jaroslav Vlk. Jejich hlavním úkolem bude pochopitelně kontrola hospodaření a také změny vedoucí k větší transparentnosti této městské firmy,“ uzavřela Komrsková.

Fotogalerie
13 fotografií