Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mynář v hledáčku detektivů: Hradního kancléře podezřívali ze tří trestných činů v Lánech

Autor: Mii - 
13. února 2023
09:19

Hradní kancléř Vratislav Mynář byl v hledáčku Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, předchůdce současné Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Detektivové prověřovali, zda se podílel na hospodářských zločinech, ke kterým mělo dojít v Lánské oboře. Informuje o tom server Aktuálně.cz s odkazem na dokument, podle kterého byl Mynář hlavním podezřelým z těchto zločinů.

Hradní kancléř nakonec z ničeho obviněn nebyl, podle serveru ho ale detektivové podezřívali rovnou ze tří trestných činů. Mělo jít o manipulaci se zakázkami v Lesní správně Lány, jež spadá pod prezidentskou kancelář. Nakonec byl za manipulace dvakrát odsouzen bývalý šéf Lánské obory Miloš Balák.

Policie roli Mynáře začala prověřovat v květnu 2015. „Mynář jako organizátor nejenže pomůže zajistit finanční prostředky na realizaci projektu, ale určí či odsouhlasí, které společnosti uspějí ve výběrových řízeních na zpracování projektové dokumentace a provedení stavby,“ cituje server Aktuálně.cz soudní dokument, jenž shrnuje hlavní body z policejního spisu. Zmíněným projektem byla sanace břehů vodní nádrže Klíčava.

Detektivové se na hradního kancléře zaměřili právě kvůli tehdejšímu vyšetřování aktivit Baláka. Zachytili jeho hovor s Mynářem, kde muži mluvili o možnosti dostat se „k velkému balíku peněz“ a o jeho následném zneužití. Zmínili tehdy i ředitele administrace zakázek v Lánské oboře Eduarda Gaislera.

Trojice řešila, jak projekt zafinancovat, Mynář za peníze měl lobbovat mimo jiné v Poslanecké sněmovně. Balák s Gaislem pak měli předem vybrat firmy, které by se účastnily soutěže o provedení stavebních prací. „Je předpoklad, že podezřelí jednají (…) z důvodu opatřit sobě nebo jinému zatím nezjištěný prospěch,“ stojí v dokumentu k Mynářovi, Balákovi a Gaislerovi.

Nakonec ke spáchání trestního činu nedošlo a kriminalisté tuto část případu opustili. Muže však začali prověřovat kvůli další zakázce, tentokrát zabezpečení svahových deformací v údolí Klíčavy. Mynář, Balák a Gaisler opět měli řešit, jak firmu pro realizaci zakázky vybrat mimo zákonné řízení. Ani tento trestný čin se nepotvrdil.

Mynář dlouhodobě odmítá, že by se čehokoliv dopustil. Balák eventuálně odsouzen byl, a to přeci jen kvůli manipulaci zakázky zpevnění břehů nádrže Klíčava. Jen se odehrála jinak, že původně detektivové prověřovali.

Video  Kancléř Vratislav Mynář přišel vypovídat k okolnostem hospitalizace prezidenta.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 13. února 2023 19:50 )

Vždyť já makákám.

nespokojeny ( 13. února 2023 16:24 )

Jedině co mu závidím je nádherná manželka.

bullshit ( 13. února 2023 12:28 )

Kdyby ho odsoudili tak mu Milda dá milost. Musí počkat až jezevec konečně odtáhne do doupěte za 25 míčů.

bursik ( 13. února 2023 12:09 )

Od pohledu nesympatický člověk arogantní pohled

verka1 ( 13. února 2023 11:36 )

10-15 let bude trvat soud a nic 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa