Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

České cestovky ruší na několik týdnů zájezdy do Izraele. Lipavský: Češi mezi oběťmi teroru nejsou

Aktualizováno -
8. října 2023
21:33
Autor: ČTK, simao - 
8. října 2023
12:15

České cestovní kanceláře zrušily na několik týdnů zájezdy do Izraele, na který v sobotu ráno zaútočili palestinští radikálové. Klienti, kteří se nyní nechtějí okamžitě vrátit domů, v zájezdu pokračují, kdo se vrací, využije pravidelné letecké spoje, řekl dnes ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Žádný repatriační let se podle něj neplánuje. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake odpoledne ČTK sdělil, že počet Čechů v Izraeli, kteří se zaregistrovali do databáze DROZD pro případnou pomoc českým občanům v zahraničí, se od večera zvedl ze 167 na 198.

Kvůli situaci v Izraeli byly některé letecké spoje mezi Prahou a Tel Avivem zrušeny či zpožděny. Letiště Václava Havla proto doporučilo cestujícím, aby sledovali webové stránky dopravců, u nichž si zakoupili letenky.

Kvůli obavám o bezpečnost po útoku radikálů z palestinského hnutí Hamás na Izrael a následné odvetě židovského státu letecké společnosti z celého světa zrušily desítky sobotních i nedělních letů do Izraele.

Papež v sobotu uvedl, že všech zhruba 200 Čechů, kteří jsou nyní v Izraeli s cestovní kanceláří, je v pořádku. Podle informací ministerstva zahraničí jsou v bezpečí i Češi, kteří jsou v této zemi po vlastní ose.

Na Izrael v sobotu ránu zahájilo rozsáhlý útok palestinské radikální hnutí Hamás, Izrael reagoval rozsáhlými nálety na Pásmo Gazy. Panují obavy z toho, aby se konflikt, který si už vyžádal stovky obětí a zraněných na obou stranách, nerozšířil do dalších částí regionu.

Po večerní vlně raketového ostřelování byla noc na dnešek na většině izraelského území klidná, uvedl dnes zástupce velvyslankyně ČR v Izraeli Cyril Bumbálek, který aktuálně pobývá v Tel Avivu.

Dnešek byl podle českého diplomata pro Izrael prvním pracovním dnem po svátcích. „S výjimkou zasažených oblastí se očekává postupný návrat života do normálu, zůstanou ale ještě zavřené školy a platí nadále mimořádný stav,“ sdělil. Uvedl také, že funguje veřejná doprava i letiště v Tel Avivu.

Smartwings vypravili speciální let

„Pouze část leteckých společností zrušila lety, ranní let do Prahy operovaný leteckou společností Smartwings odletěl podle letového plánu,“ doplnil Bumbálek.

Společnost Smartwings, která provozuje pravidelnou linku mezi Prahou a Tel Avivem, dnes vypravila speciální let, kterým se z Izraele vrátí převážně její zaměstnanci a někteří čeští občané. Smartwings má v Tel Avivu jednu ze svých základen kvůli pronájmu svých letadel s posádkami izraelským dopravcům.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Češi nejsou mezi zraněnými či oběťmi

Nadále platí, že čeští občané nebyli zasaženi teroristickými útoky v Izraeli. O tom, že Češi nejsou mezi oběťmi či zraněnými v Izraeli, informoval v sobotu večer ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti X.

„Podle systému DROZD se aktuálně nachází v Izraeli 167 Čechů. Podle posledních informací by mezi oběťmi ani zraněnými neměli být Češi,“ uvedl Lipavský. Zopakoval doporučení svého úřadu, že Češi v Izraeli by neměli opouštět svá obydlí a měli by dbát pokynů místních bezpečnostních složek. „Průběžně komunikujeme s asociacemi cestovních kanceláří,“ podotkl ministr. Zároveň poděkoval kolegům na ministerstvu a velvyslanectví v Tel Avivu za jejich nasazení.

Lipavský v neděli telefonicky hovořil se šéfem izraelské diplomacie Elim Kohenem. Řekl mu, že Česká republika je připravena podle svých možností pomoci Izraeli a židovský stát podpoří jak přímo, tak i na mezinárodní scéně. V parku vedle Badeniho ulice naproti izraelskému velvyslanectví v Praze vznikají dvě pietní místa, kde lidé zapalují svíčky a pokládají tam květiny, vzkazy a symboly Izraele, napsal v neděli večer server Novinky.cz.

Ministerstvo zahraničí doporučilo cestovatelům, aby se zaregistrovali před cestou do Izraele v systému DROZD, tedy v databázi Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, a velvyslanectví v Tel Avivu kontaktovali v případě nouze.

Ministerstvo i ambasáda doporučily lidem dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny bezpečnostních složek, vyhnout se zasaženým oblastem a sledovat místní média a izraelský národní portál pro mimořádné události.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK řekl, že ambasáda řešila dotazy občanů na to, co mají dělat. „Vyzýváme je, ať zůstanou doma, dbají instrukcí úřadů a sledují lety,“ uvedl mluvčí.

Stěhování ambasády?

Stínová vláda opozičního hnutí ANO v souvislosti s nynější eskalací letitého izraelsko-palestinského konfliktu dnes vyzvala koaliční kabinet, aby učinil všechny kroky pro přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoříme Izrael,“ napsal vpodvečer předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček.

Ambasádu v Jeruzalémě má zatím jen několik zemí. Izrael považuje Jeruzalém za své „věčné“ a nedělitelné hlavní město a izraelská diplomacie by si přála, aby v něm sídlily všechny zastupitelské úřady. Řada zemí však neuznává celý Jeruzalém jako výlučně izraelský s tím, že jeho status by měla určit jednání s Palestinou. České velvyslanectví v Izraeli sídlí také v Tel Avivu, v roce 2021 otevřelo ale v Jeruzalémě diplomatickou úřadovnu.

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa