Turecká ambasáda přišla na začátku roku za vedením Prahy 6 s prosbou, zda by na Petřinách nemohla vztyčit sochu otce zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Turci o vztyčení sochy usilovali už v roce 2015, tehdy však v Karlových Varech, kde se první prezident Turecké republiky léčil. Na odpor se však tehdy postavila arménská menšina.

Atatürkovi, jenž má pro Turky stejný význam jako pro nás prezident Masaryk, je totiž kromě zásluh o moderní turecký stát připisována i genocida Arménů. Při nešťastné, a bohužel často zpochybňované historické události, jich mělo zemřít až 1,5 milionu!

Starosta: Rozhodli jsme se

„Celou věc jsme důkladně posoudili, zabýval se tím jednak náš odbor územního rozvoje a konzultovali jsme to také s ministerstvem zahraničních věcí a rozhodli jsme se instalaci sochy nerealizovat. V tomto duchu jsem také informoval tureckého velvyslance,“ uvedl starosta Jakub Stárek (ODS)

Ministerstvo zahraničí (MZV) však zcela popřelo, že by o soše s Prahou 6 jakkoli debatovalo. „Rozhodnutí o postavení nových památníků či soch přísluší výhradně místním samosprávám a ministerstvo do procesu nijak nezasahuje. Žádné stanovisko MZV ohledně možné sochy tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka na území Prahy 6 neposkytlo,“ konstatoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Se žádostí o možnost vztyčit sochu ke stému výročí vzniku Turecké republiky se na začátku roku na radnici obrátil turecký velvyslanec Egemen Bagis. Třímetrovou sochu na metr a půl vysokém podstavci zamýšlela ambasáda  vztyčit v parku u ulic Na Větrníku a Ankarská na Břevnově. Velvyslanectví sídlí na druhém konci Prahy 6 na Sibiřském náměstí v Bubenči, nedaleko Stromovky.

Otec Turků

Atatürk se narodil jako Mustafa Ali Riza oglu 19. května 1881 v Soluni, která tehdy patřila osmanské říši. Jako důstojník turecké armády se účastnil několika válek a bitev, po skončení první světové války byl tvrdým vyjednávačem o mírových smlouvách a nakonec se stal prvním tureckým prezidentem.

Mustafa Kemal, kterému přiřknul parlament oficiální přezdívku Atatürk (Otec Turků), usiloval ve funkci prvního tureckého prezidenta, kterým se stal v roce 1923, o překonání islámské minulosti země a o vytvoření moderního tureckého světského státu. Zasloužil se také o industrializaci země, emancipaci tureckých žen a zavedení latinky. Autokratickými metodami vládl až do své smrti 10. listopadu 1938.

Video
Video se připravuje ...

Vincent van Gogh. Jeden z největších malířů trpěl fyzicky i psychicky, v zoufalé úzkosti si uřezal ucho. Videohub

Fotogalerie
6 fotografií