Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo je hlava barbarského teroru Hamásu v Izraeli? Uniká smrti, při džihádu přišel o nohy i rodinu

Autor: simao, ČTK - 
8. října 2023
17:45

Muhammad Dajf. To je jméno muže, který stojí za krveprolitím a terorem v Izraeli, po kterém zůstali v izraelských ulicích i domovech ležet bezvládná těla mrtvých civilistů a při kterém teroristé unesli desítky lidí. Šéf ozbrojeného křídla Hamásu přitom opakovaně uniká smrti - platí totiž za jednoho z nejhledanějších teroristů a izraelská armáda ho pronásleduje přes 25 let. Je však považován za „fantoma“, píše německý Bild. Nepolapitelný vůdce teroristů během snah Izraele o jeho odstranění přišel o oko, nohy i rodinu, uvedly Times of Israel.

Jednotky radikálního hnutí Hamás v sobotu začaly ostřelovat izraelská města a jejich komanda vnikla na izraelské území.

Pronásledovali civilisty, unášeli bezbranné lidi, zabíjeli na potkání a rozpoutali barbarský teror. Po jejich běsnění zůstaly v ulicích ležet mrtvoly, než dorazila armáda, ozbrojenci byli pryč. Na jihu Izraele rozpoutali peklo na taneční akci, kde se v tu chvíli bavilo mnoho mladých Izraelců - zabíjeli, unášeli... A také znásilňovali.

Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Dajf (do češtiny překládán někdy také jako Muhammad Díf) přitom ofenzívu označil za odplatu za izraelské „znesvěcování“ mešity al-Aksá na Chrámově hoře v Jeruzalémě.

Prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k ní připojili. V neděli proto narostlo napětí i na hranicích Izraele a Libanonu, na pozice Izraelců začal útočit Hizballáh.

Dajf se předtím chlubil odpálením více než 5000 raket na Izrael. Izraelský obranný systém Iron Dome si s většinou z nich poradil, při jeho 90procentní úspěšnosti však nedokázal zachytit všechny, a tak rakety Hamásu (dodané patrně od Íránu), způsobily na řadě míst Izraele spoušť.

Přišel o oko i nohy

Dajf je 58letým šéfem brigád Izzedin Al-Qassam a strůjcem četných teroristických útoků proti Izraeli. Na seznamu nejhledanějších osob IDF je přes 25 let a podle německého Bildu unikl již nejméně pěti izraelským pokusům o jeho zabití.

Podle The Times of Israel bylo pokusů o jeho zabití nejméně sedm. Již v roce 2002 přitom při jednom z těchto pokusů přišel o oko, později při dalším z útoků o část paže. V roce 2006 byl při dalším pokusu o jeho zabití zraněn velmi těžce - přišel údajně o obě nohy. Smrti však opět unikl.

Při svém džihádu ztratil ženu, dceru i syna

Dajf se narodil jako Muhammad Diab Ibrahim Masri v uprchlckém táboře Khan Yunis v Pásmu Gazy. Po připojení k Hamásu v roce 1990 přijel jméno Dajf (Deif - host, pozn. red.).

Od roku 1995 se dostal mezi nejhledanější teroristy Hamásu kvůli organizaci útoků na izraelské vojáky a civilisty. V roce 2014 zemřeli při izraelském náletu teroristova manželka Widad, tříletá dcera Sara a sedmiměsíční syn Ali.

8. září 2015 ho na seznam globálních teroristů umístilo i ministerstvo zahraničí USA. Podle Dajfa neexistuje žádná jiná cesta, žádná alternativa, než je „cesta džihádu a boje proti nepřátelům muslimského národa“ a jediným cílem je „osvobození Palestiny“.

„Palestina zůstane naše, včetně Al-Quds (Jeruzalém), Al-Aqsa (mešita), jejích měst a vesnic od moře k řece (od Středozemí k Jordánsku), od jejího severu k jihu. Nemáte právo ani na centimetr,“ vzkazoval v minulosti Izraelcům.

„Nepolapitelný vůdce vojenského křídla Hamásu Díf je na seznamu nejhledanějších izraelských osob již více než 25 let, protože se podílel na plánování a provádění velkého počtu teroristických útoků, včetně mnoha bombových útoků na autobusy v minulých letech. Izraelská armáda považuje Deifa za zkušeného polního velitele,“ uvádí Times of Israel.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 9. října 2023 23:23 )

Dajf je ciste "produkt" izraelske politiky nulove tolerance. Cely zivot v gethu (Gaza) bez perspektivy, plny sikany ze strany Izaele. Kdyz vam pak vyvrazdi rodinu (tezko 3 leta holka a 7 mesicni kluk byli neprateli Izraele) tak zijete jen pro pomstu. Tomu chlapovi na zivote nezalezi, vi ze je jen otazka casu kdy zemre. A pokud uz je dnes takovy invalida jak je popsano, tak uz nema nic co by ztratil.
Takovy lidi, co nemaji co ztratit a jejich naplni zivota je jen msta, jsou v Gaze masy, proto tam ma Hamas takovou podporu. Otazka je, zda jejich chovani neni dusledek v jakych podminkach od detstvi ziji a to diky politice Izraele. Ale zjevne se pricinou a nasledkem nikdo ze svetovych politiku nehodla zabyvat, tak se bude toto zbytecne nasili porad opakovat, jak se ostatne deje jiz desitky let.

Petr Kolar ( 9. října 2023 23:11 )

Ja bych radeji, kdyby bylo v CR co nejmene hlupaku - bez ohledu na narodnost.

Tomas Pokluda ( 8. října 2023 22:21 )

A přes naše území bratři Arabové Palestinců ze Sýrie denně přechází do Německa?? Žádné Araby ani Rusáky v ČR nechceme!

Zobrazit celou diskusi