Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Statečně bránil civilisty: Ve střetech s Hamásem padl i velitel elitního komanda Roy (†44)

Autor: Darina Jíchová, swp - 
9. října 2023
11:35

Vysoce postavený a uznávaný plukovník izraelského elitního komanda známého také pod identifikačním znakem „Duch“ Roy Levy (†44) padl v boji s ozbrojenci z palestinského radikálního hnutí Hamás, uvedl list Daily Mail. Jeho kolegové v kondolencích zmiňují především jeho neuvěřitelnou odvahu.

Levy vedl speciální Multidimenzionální jednotku 888, jejímž primárním úkolem je právě boj s Hamásem. Podle dostupných informací padl hned v první vlně útoků ozbrojenců na jihu Izraele. Jednotka se skládá ze zvláštních komand, veškeré údaje o nich a jejich misích jsou nejpřísněji utajované, ke své práci používají drony a další supermoderní vojenské technologie.

S ozbrojenci se Levy střetl ve vesnici Re’im nedaleko hranic s Pásmem Gazy, v místech, kde radikálové během festivalu zabili více než 260 osob. Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení uvedly, že „Levy statečně vedl svůj tým, jejich bojištěm se staly kibucy kolem Re’imu, jejich úkolem bylo bránit civilisty uvězněné v jejich domech“.

IDF dodaly, že při bitvě bylo zabito 10 Palestinců. Dále pak kondolovaly rodině. „S rodinou a dalšími pozůstalými sdílíme jejich žal,“ komentovali zástupci ozbrojených složek. Speciální jednotka 888 byla ustanovena v roce 2019, plukovník Levy byl mezi desítkami zabitých důstojníků, kteří padli ve střetu s Hamásem. Mezi oběťmi je i voják původem z Británie Nathanel Young.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi