Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Masakr teroristů z Hamásu na tanečním festivalu: Našli tam přes 250 těl!

Aktualizováno -
9. října 2023
06:37
Autor: simao, ČTK - 
8. října 2023
22:26

Obrovské krveprolití se odehrálo na jihu Izraele poblíž kibucu Re'im, kde teroristé z Hamásu během svého útoku na Izrael povraždili účastníky tanečního festivalu. Mluvčí dobrovolnické skupiny ZAKA řekl izraelským médiím, že na místě shromáždili již více než 250 těl, uvádí server Times of Israel.

„Mnoho rodičů mládeže, kteří se účastnili festivalu poblíž kibucu Re'im, od včerejška zoufale hledalo zprávy o svých pohřešovaných dětech,“ píše Times of Israel.

Některé z návštěvníků teroristé z Hamásu unesli. Byl to případ 25leté studentky Noy Argamaniové, kdy video jejího únosu před zraky jejího bezbranného přítele, kterého v tu chvíli drželo hned několik teroristů naráz, zdrtilo jejího otce...

Z hudební akce do Pásma Gazy unesli i 30letou německo-izraelskou tatérku Shani Nicole Loukovou, kterou svlékli, zbyli a s jejím bezvládným tělem naloženým na korbě pickupu ozbrojenci za zvolávání „Alláhu akbar“ projížděli na dalším děsivém videu Gazou. Její rodina doufala, že Shani trýznění přežila, britský Daily Mail však uvádí, že je Němka po smrti.

Nyní přišla další smutná zpráva. Potvrdily se zvěsti, že na místě festivalu došlo k velkému krveprolití. Řadu lidí teroristé zastřelili při snaze o útěk.

Návštěvnice festivalu Gili Yoskovichová popsala pro BBC chvíle děsu, kdy zaútočili teroristé. Začali prý střílet na každého, kdo se utíkal ve strachu o život ukrýt. Zvuky trance, který zněl pouštní oblastí celou noc, vystřídala střelba ze samopalů. 

Běh o život. Všude kolem umírali lidé

„Byli všude s automatickými zbraněmi. Stáli vedle aut a začali střílet,“ popisovala. „Teroristé přicházeli ze čtyř nebo pěti míst, takže jsme nevěděli, kam běžet,“ uvedla žena, která se utíkala schovat do auta a snažila se odjet pryč. Nakonec ale musela auto opustit a začal pro ni běh o život stejně jako pro další návštěvníky.

Našla úkryt pod jedním ze stromů. „Chodili strom po stromě a stříleli. Všude. Ze dvou stran. Viděla jsem, jak všude kolem umírali lidé. Byla jsem velmi potichu. Neplakala jsem, nic jsem nedělala (...) Pak jsem si ale říkala: 'Dobře, umřu. To je v pořádku, jen dýchej, jen zavři oči', protože všude se střílelo, bylo to velmi blízko mně,“ pokračuje v líčení Gili. 

V úkrytu ležela tři hodiny, než konečně uslyšela hebrejštinu izraelských vojáků. „Jen jsem myslela na své děti, na svého přítele, na všechno a říkala jsem si, že pro mě ještě nenastal čas zemřít,“ dodala v emotivním líčení pro BBC.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Další účastník festivalu Adam Barel vypověděl, že si byl vědom toho, že se v oblasti mohou objevit rakety, střelba pro něj ale byla šokem. Stejně jako řada ostatních se snažil ujet autem, a když to nešlo, tak vystoupil a běžel. „Schovali jsme se. Každý běžel někam jinam.“

Ujet autem se pokoušela také Ester Borochová, ale někdo do ní narazil, tak musela dál pěšky. Za chvíli jel okolo mladý muž, který jí řekl, ať si nastoupí. Krátce poté, co to udělala, ho někdo zastřelil. Ester pak hodiny předstírala, že je mrtvá, než ji zachránila izraelská armáda.

„Byl to masakr,“ vzpomínal zase záchranář Janiv, který na místě zasahoval. „Nikdy jsem neviděl nic takového. Bylo to plánované přepadení. Když lidé prchali únikovými východy, čekaly na ně skupinky teroristů a začaly je prostě zabíjet.“ Je přesvědčen o tom, že o akci, na níž bylo asi 3000 lidí, museli mít teroristé dopředu dobré informace.

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

fesak2 ( 10. října 2023 15:31 )

pane "franta lampas mchaka" měl byste si zajet do Osvětimi, prohlédnout si to tam a pak tam udělat svou přednášku na své téma "Největší Zlo". Jistě upoutáte. Mezi největší zla současnosti řadím nízké vzdělání plodící mrzké myšlenky.

cid2000 ( 9. října 2023 12:16 )

EU je falešná a pokrytecká!!Celá desetiletí podporují palestince proti Izraeli !Jen na oko jakou pláčou pro mrtvé !!Je to falešné divadlo evropských politiků. Možná teď pod tlakem světa přestanou financovat palestince! Na druhou stranu je uvnitř Izraelské politiky souboj dvou frakcí ! Takže se zdá, že premiéra Benjamina Netanjahuha alias Bibiho chtějí sestřelit tím, že dopostil masakr, když to nedokáží ve volbách!Takže někdo měl informace o přípravě této akce v Mosadu, ale klíčové informace se nedozvěděla vláda nebo ani vedení Mosadu atd....nebo skoro podobně. Možná vnitřní vyřizování účtů mezi židy v Mosadu a politice. Je to velice komplikované bohužel, ale chudáci normální nezasvěcení lidi. Ten, kdo úmyslně obětoval vlastní občany pro své politické intriky, moc,vládu je stejný vrah jako ti terotistí z Hamásu! Hnus !!!Jsem zvědav, kde je ten zakopaný pes na Izraelské straně ? Když nemůžeš ve volbách porazit určité lidi-stranu, ....musíš ji sestřelit jiným trikem, spíše intrikem, aby se veřejné mínění obrátilo proti němu, vítězi voleb!!! Něco v tom bude..........tomu věřte. První den se izraelcům vše zhroutilo a ko.zom.rdi jim způsobili těžké stráty pohra­niční­kům,po­lici­e,což je až překvapivé na schopnosti izraelské armády, ochrany vzdušného prostoru, schopnostech výzvědných služeb atd.Není to samo sebou.Divné !!hamás není až tak dobrý aby to vše utajil!!Prsty v tom mají opoziční strany v Izraeli, které chtějí odstavit Bibiho (Benjamin Netanjahu).

Ford Henry ( 9. října 2023 11:37 )

Podle čeho poznáte, kdo je z Hamásu a kdo z Palestiny? Ti co nakládali ty ženske, kopali do mrtvých, skákali po nich vypadala stejně jak ty miliony uprchlíků co okupují Evropu. Kudrnatí černovlasí mladíci v tričku, teniskách.

risan ( 9. října 2023 10:54 )

třeba se konečně probere i EU a přestane dotovat palestinu

nadčasový MP ( 9. října 2023 10:16 )

..poradí...

Zobrazit celou diskusi